U Strasbourgu presuda za nesavjesno liječenje u Hrvatskoj: Obitelj platila mito za operaciju, pacijentica umrla

EUROPSKI sud za ljudska prava danas je objavio odluku u predmetu "Bajić protiv Hrvatske" u kojoj je utvrdio da je Hrvatska povrijedila procesnu obvezu iz članka 2. Europske konvencije o ljudskim pravima koja govori o pravu na život, i to zato što nije poduzela učinkovitu istragu nakon smrti pacijentice zbog liječničke pogreške.

Mito za operaciju u iznosu od 5.000 njemačkih maraka

Podsjetimo, Hrvatsku je sudu u Strasbourgu tužio danski državljanin Pero Bajić, koji je tvrdio da je njegova sestra, koja je 1994- godine bolovala od tumora, operirana tek nakon što je kirurgu dao mito u iznosu od 5.000 tadašnjih njemačkih maraka. Dan nakon operacije njegova sestra je preminula, a Bajić je protiv liječnika podnio kaznenu prijavu zbog nesavjesnog liječenja.

Liječnik je uvjeravao obitelj da je umrla od plućne embolije i da je na jetrima imala dva tumorna čvora, no nakon obdukcije otkriveno je da je žena umrla od "plućnog endema uzrokovanog akutnim otkazivanjem srca i

"Republika Hrvatska nije osigurala neovisan i nepristran sustav"

Bajićeva prijava u Hrvatskoj je odbačena, nakon čega se obratio Sudu za ljudska prava, koji je utvrdio da Hrvatska nije osigurala neovisan i nepristran sustav koji će se baviti pitanjima uzrokovanja smrti ili teških ozljeda zbog pogreške liječnika, što je dovelo do povrede prava iz Konvencije. Sud u Strasbourgu smatra da je cijeli hrvatski sustav, od Medicinskog fakulteta, Liječničke komore, bolnice, državnog odvjetništva do sudova zakazao zbog pristranosti.

Sud je utvrdio kako je domaći sustav (bolnica, liječnička komora, Državno odvjetništvo i sudovi) koji je bio suočen s optužbom za liječničku pogrešku, a koja je rezultirala smrću pacijentice, zakazao. Mjere koje su poduzela sva tijela u sustavu ne mogu se smatrati učinkovitima budući da obitelj žrtve nije dobila jasan, brz i detaljan odgovor o okolnostima smrti pacijentice

"Državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu koju je protiv liječnika podnio podnositelj, na temelju nalaza vještaka koji su radili na istom fakultetu kao i prijavljeni liječnik. Odluka Državnog odvjetništva o odustajanju od kaznenog progona prema praksi Suda i hrvatskom pravu može se smatrati pristranom", zaključio je sud u Strasbourgu.

Republika Hrvatska mora Peri Bajiću isplatiti 7900 eura za troškove sudskog postupka, te još 10.000 eura na ime zadovoljštine.

Pročitajte više