U Subotici uhićeni autori letaka koji su pozivali na istrebljenje Roma: Srbine, zaštiti se od smrada!

Foto: FAH

SRBIJANSKA policija uhitila je pet osoba koje sumnjiči da su odgovorni za tiskanje i rasturanje letaka u kojima se pozivalo na istrebljenje i nasilje nad Romima, prenijeli su vojvođanski mediji.

Tijekom proteklog vikenda u Beogradu, ali i ostalim gradovima Srbije pojavili su se leci koji pozivaju na nasilno sprječavanje širenja romskih naselja.

U letku pod naslovom "Srbine organizuj se, zaštiti svoje bližnje i svoj zavičaj", pozivaju se građani da se javnim apelima, peticijama i prosvjedima odupru širenju "ciganskih naselja" u srbijanskim gradovima, zbog, kako stoji u letku, njihove "nehigijene, nesnosnog smrada, glasne ciganske muzike, tuča i svađa".

Policijska akcija uslijedila je nakon priopćenja nevladine organizacije Antifašistička akcija (AFA) iz Novog Sada, koja je u ponedjeljak na svom Facebook profilu osudila pojavu antiromskih letaka i navela kako iza njihova distribuiranja u Beogradu i drugim gradovima Srbije stoji organizacija "Srbska akcija", koja i potpisuje letak.

AFA je na svom Facebook profilu objavila da letak sadrži "najprimitivniji oblik fašističke propagande u kojemu se poziva na nasilje nad Romima koji se apostrofiraju kao uzrok materijalne bijede u kojoj većina građana Srbije živi".

"U pitanju je temeljna fašistička doktrina skretanja pozornosti s pravih uzroka gospodarskog stanja. Baš kao što je Hitler tridesetih u Njemačkoj izmislio uzrok gospodarske krize u Židovima, čime je skrenuo pozornost s pravih krivaca za stanje u kojemu se Njemačka nalazila, krupnih kapitalista, tako i danas domaći fašisti, umjesto u političku elitu i tajkune, upiru prstom u Rome", navela je AFA Novog Sada.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije Nevena Petrušić podnijela je kaznenu prijavu protiv osoba koje su sastavile i distribuirale letke organizacije "Srbska akcija", u kojima se poziva na nasilje i linč prema romskoj nacionalnoj manjini.

LSV: Srbska akcija je odavno trebala biti zabranjena!

Dijeljenje letaka osudili su i ministrica državne uprave Kori Udovički, Romsko nacionalno vijeće, kao i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koja je konstatirala da je "Srbska akcija", kao i druge desničarske organizacije, odavno trebala biti zabranjena.

"Budući da i organizacija 'Obraz' dvije godine i dalje šeće s svojim zastavama iako ih je Ustavni sud zabranio, kao i da SNP 'Naši' još nisu zabranjeni unatoč pravljenju lista nepodobnih medija i pojedinaca, nikoga ne treba čuditi bujanje novih fašističkih organizacija i njihova propaganda", zaključeno je u LSV-u.

U Srbiji djeluje nekoliko ultradesničarskih organizacija od kojih su dvije najpoznatije, označene kao klerofašističke, "Nacionalni stroj" i "Obraz", zabranjene odlukom Ustavnog suda Srbije 2011. odnosno 2012. Smatra se da su odgovorne za više napada na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi. Njihovi članovi sudjeluju u prosvjedima kojima se traži ukidanje autonomija Vojvodine, a zbog njihova djelovanja do ove godine nisu se mogle održavati "Parade ponosa".

Pročitajte više