U Varšavi prosvjeduje više od 200 tisuća radnika: Ne želimo u mirovinu sa 67 godina!

Foto:  youtube.com

TRI SINDIKATA u Poljskoj i to Solidarnost, Forum sindikalnih saveza i Općeepoljski sporazum sindikalnih saveza uspjela su okupiti više od 200 tisuća radnika na ulicama Varšave. Radnici traže ostavku tamošnje vlade, a okupirali su središta svih ministarstava te parlament. 
 
Omalovažavanje naroda
 
"Dosta je omalovažavanja naroda!", osnovna je poruka radničkih prosvjeda koji traže povlačenje spornih izmjena u Zakonu o radu koje omogućavaju povećanje granice za odlazak u mirovinu na 67 godina. Isto tako traži se povećanje minimalne plaće, povećanju pomoći za nezaposlene i te da se ograniči rad na određeno vrijeme. 
 
Poljski premijer Donald Tusk za sada odbija svaku mogućnost pregovora sa sindikatima te tvrdi da je riječ o neprimjerenim metodama. U Varšavu se trenutno dovlače sveeže policijske snage iz svih dijelova zemlje.  
 
Mrsić traži isto u Hrvatskoj
 
Podsjetimo kako je hrvatski ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio da će za punu mirovinu biti potrebno 67 godina života ili 41 godina radnoga staža. Vlada Zorana Milanović očekuje da se prihvate promjene koje donosi reforma radnog i mirovinskog sustava. Novim Zakonom o radu pojednostavljuje se i procedura otkaza, pa bi otkaz mogao dobiti i radnik koji ne prihvati nižu plaću. 
 

 

Pročitajte više