U Zagrebu je sklopljen prvi gay brak: Ministar Bauk mladoženjama darovao kravate

Ilustracija: M.K./Index, Shutterstock

IZ ZAGREB PRIDEA samo su kratko na svojoj  Facebook stranici objavili kako je večeras u Zagrebu sklopljeno prvo životno partnerstvo. "Sretno i sve najbolje dvojici mladoženja od Zagreb Pridea!", poručili su. Na Twitter profilu objavili su i fotografiju prvog partnerskog lista uz objavu: "U Hrvatskoj je večeras stvarana povijesti, evo kako izgleda prvi partnerski list".

Više detalja o prvom gay braku u Hrvatskoj zasad nije poznato. Prema našim informacijama radilo se o maloj ceremoniji samo za obitelj, no kako smo doznali vjenčanju je prisustvovao i ministar Arsen Bauk, koji im je poklonio - dvije kravate.

"Točno je. U ime Republike Hrvatske sam im poklonio dvije kravate. Simboličan je to poklon prvome paru koji je sklopio životno partnerstvo", kazao je za Index ministar i otkrio kako su dosad zaprimili 17 zahtjeva iz različitih dijelova Hrvatske, a najviše iz Zagreba. "Ovo je veliki korak naprijed", dodao je Bauk.

Podsjetimo, Sabor je 15. srpnja usvojio Zakon o životnom partnerstvu koji je definiran kao zajednica obiteljskog života dvije osobe istog spola. Već nekoliko dana kasnije saznalo se kako će prvi u takvu zajednicu stupiti dvojica muškaraca s područja Zagreba u dobi između 30 i 40 godina.

 

Kako do sklapanja životnog partnerstva

U Gradu Zagrebu sve prijave za sklapanje životnog partnerstva predaju se u središnjem odsjeku za sklapanje brakova u Črnomercu. U Zagrebu životna partnerstva može sklapati tridesetak matičara, a niti jedan matičar u Zagrebu se nije pozvao na priziv savjesti niti je itko rekao da ne želi vjenčati gay parove.

Namjera sklapanja životnog partnerstva predaje se osobno. Par mora doći zajedno s potrebnim ispravama. Ukoliko se radi o osobama rođenim u Hrvatskoj i upisane su u matice rođenih tada ne treba izvadak iz matice rođenih već to utvrđuje matičar po službenoj dužnosti.

Potrebno je donijeti dokaz o državljanstvu te platiti pristojbu od 300 kuna. Rok za sklapanje životnog partnerstva od dana prijave je 30 do 45 dana, ali u iznimnim situacijama matičar može odrediti i kraći rok. Također, mjesto sklapanja životnog partnerstva može biti bilo koja vjenčana dvorana ali i prikladni prostor izvan službene prostorije.

Strani državljani koji žele sklopiti životno partnerstvo u Hrvatskoj morati će dokazati da su slobodnog bračnog tj. osobnog stanja te priložiti dokaz o državljanstvu.

Pročitajte više