U ime obitelji ne preza ni od čega: Nakon židovskog loga ukrali fotografiju iranske umjetnice

Foto: U ime obitelji/Bahareh Bisheh

INICIJATIVA U ime obitelji opet je pokazala da u svojoj kampanji ne preza ni od čega.

Nakon što je proljetos ukrala logo besprofitne židovske organizacije iz Los Angelesa Jewish Family, sada se na svojim plakatima poslužila i fotografijom iranske fotografkinje i grafičke umjetnice Bahareh Bisheh objavljenom na Flickru.



Fotografija prikazuje djevojčicu koja leži skvrčena na tlu na kojemu je kredom nacrtana žena. Na plakatu inicijative piše: "Ova djevojčica nikada nije vidjela svoju majku pa ju je nacrtala kredom i zaspala na njoj. Svako dijete treba mamu i tatu!" Kako ističe Libela.org, na Facebook stranici inicijative U ime obitelji pedantno se brišu svi komentari koji inicijativu optužuju za ovu krađu.

Fotografija prikazuje rođakinju fotografkinje usnulu nakon igre, a ne siroče

U komentarima ispod fotografije sama je umjetnica objasnila o čemu se na fotografiji radi nakon što su neki gledatelji komentirali usamljenu djevojčicu: "Ova djevojčica je moja rođakinja i zaspala je na asfaltu ispred moje kuće. Vjerojatno se igrala te samo legla i zaspala. Popela sam se na stolac kako bih je fotografirala. Ne radi se o sirotištu i nema nikakve tragične priče. Iskoristila sam priliku za kreativnost, to je stil fotografiranja", napisala je.

Zanimljivo je da da je autorica već obaviještena o tome da je njezinu fotografiju iskoristila inicijativa U ime obitelji. Hrvatski su joj građani to već poručili u komentarima fotografije te joj savjetuju da ih tuži.

Ovdje možete pogledati spomenutu fotografiju, kao i brojne druge zanimljive fotografije iste autorice. Primjerice, fotografije iste djevojčice u kredom nacrtanom slonu, ribi i slično.

Nisu naveli ime autora

U ime obitelji krši autorska prava još jednog fotografa. Brett Jordan objavio je spornu fotografiju na stranici flickr.com. U opisu stoji da je fotografija snimljena 25. veljače 2010. godine i dopušteno je njeno korištenje pod određenim uvjetima. Autor dozvoljava njenu upotrebu isključivo uz navođenje imena što inicijativa UIO nije napravila.

 


 

Pročitajte više