U lovu na prazno mjesto župana: Kandidati SDP-a i HDZ-a u prvome krugu potrošili najviše na kampanju

Foto: FAH

TEK nešto više od 250 tisuća kuna potrošilo je svih šest kandidata za sisačko-moslavačkog župana za financiranje prvog dijela izborne promidžbe, pokazuju izvješća koja su objavili.

Kandidati SDP-a i HDZ-a najviše potrošili

Najviše je, 184.253 kune, potrošio SDP-ov kandidat za župana Davorko Vidović, a najmanje, niti kune, HSP-ov kandidat Pejo Trgovčević.

Vidovića po izbornom trošku slijedi HDZ-ov kandidat Ivo Žinić koji je do 3. listopada iskazao trošak od oko 52 tisuće kuna.

Jedini nezavisni kandidat Ivica Dadović potrošio je, kaže, oko 7,5 tisuća vlastitih kuna. Nešto manje, oko 7200 kuna, trošak je Veljka Novaka, HSP-AS-ova kandidata za sisačkog župana. Skromnih 1.863 kune promidžbeni je trošak koji je objavio kandidat Hrvatskih laburista Mladen Novak.

Izostanak većih donacija

Skromne su i donacije koje su kandidati prijavili.

Tri od šest kandidata – Žinić i dva Novaka - Veljko i Mladen, nisu prijavili ni jednu donaciju, Dadović kaže da mu je prijatelj donirao pet tisuća kuna, Trgovčeviću je tvrtka iz Senja doznačila 30 tisuća kuna, a Vidoviću SDP 200 tisuća kuna.

Preliminarni su to podaci o troškovima koje su, s izvješćima o donacijama, kandidati za sisačko-moslavačkog župana morali objaviti sedam dana prije prijevremenih izbora zakazanih za nedjelju, 12. listopada. Cjelovita financijska izvješća moraju objaviti 30 dana nakon izbora, dakle 11. studenoga.

Limit za prvi izborni krug 600.000 kuna

Zakon svakom od potencijalnih sisačkih župana dozvoljava da (samo) u prvom izbornom krugu na kampanju potroši do 600 tisuća kuna.

Sisačko-moslavački birači na prijevremene izbore izlaze u sljedeću nedjelju, 12. listopada, a uz župana biraju i dva njegova zamjenika. Ta županija nema čelnika od kraja kolovoza kad je ostavku dala dotadašnja SDP-ova županica Marina Lovrić Merzel protiv koje Uskok vodi istragu zbog sumnje u milijunsku korupciju, i koja je u pritvoru provela pet mjeseci.

Pročitajte više