U novoj palači turskog predsjednika Erdogana toaletni papir je od svile

Foto: Ex13

TURSKI predsjednik Recep Tayyip Erdoğan svoju je sklonost autokraciji već pokazao tijekom prosvjeda koji su Istanbul potresali u 2013. i 2014. godini dozvolivši policiji da se beskompromisno obračuna s nezadovoljnim građanima, odnosno svojedobnom odlukom da "podanicima" onemogući korištenje Twittera.

Da je riječ o duboko ukorijenjenoj karakternoj crti otkriva i izvješće Bloomberga koje se zabavlja načinom na koji je Erdoğan transformirao ulogu i ovlasti predsjednika u Turskoj.

Predsjednik je naime prošlog tjedna svečano otvorio novu, reklo bi se carsku palaču, u čiju je izgradnju prema agenciji Anadolu utrošeno oko 615 milijuna dolara. Ministar financija Mehmet Simsek je putem istog izvora javnost obavijestio da cijena prepravljanja predsjedničkog Airbusa prema specifikacijama koje je zatražio Erdogan iznosi 185 milijuna dolara.

Tko uputi kritiku - izdajnik

Raskošna potrošnja javnog novca za palaču i zrakoplov ljute predsjednikove protivnike i opoziciju.
Palača koja je izgrađena protiv sudske zabrane u nacionalnom parku pokazuje da Erdogan sve više misli "kako je iznad onih s kojima vlada i iznad zakona," komentirala je za Bloomberg Atilla Yesilada, ekonomistica iz GlobalSource Partners u New Yorku.

"Tkogod uputi kritiku ponašanju Erdogana i vladajuće elite automatski postaje izdajnik nacije," dodaje.

Erdogan je 5. ožujka na stranačkom skupu AK partije rekao da "nitko ne može zaustaviti završavanje izgradnje. Ako misle da su dovoljno moćni neka dođu i pokušaju ju srušiti".

Novi "ured" turskog predsjednika je nazvan "Bijelom palačom" a Erdogan je aktivno sudjelovao u njenom projektiranju. "Ima 1,000 soba, protkana je zelenim granitom, a papir u toaletima je od svile," rekao je Tezcan Karakus Candan iz  Udruženja arhitekata u Ankari koji je izgradnju palače neuspješno pokušavao zaustaviti od 2007. godine. 

"Bijela palača" se prostire na 289,000 četvornih metara i trenutačno je najveća rezidencijalna palača na svijetu koja zasjenjuje čak i onu sultana s Bruneja.

Pročitajte više