U otkup vraćeno 42 posto mlijeka: Pala razina aflatoksina, sad je zdravstveno ispravno!

Ilustracija: Tom Dubravec/Cropix

MINISTARSTVO poljoprivrede je izvijestilo da je u otkup vraćeno 42 posto od ukupne količine mlijeka obuhvaćene Akcijskim planom na dnevnoj razini, što čini 43.000 litara zdravstveno ispravnog mlijeka dnevno.

Ministarstvo ističe kako je dosadašnji tijek provedbe Akcijskog plana pokazalo ohrabrujuće pozitivne pomake u proizvodnji mlijeka. "To potvrđuju i podaci o ponovnoj isporuci mlijeka nakon što su poljoprivrednici promijenili stočnu hranu te se pridržavali danih uputa. Proizvođači mlijeka koji su koristili zamjensku stočnu hranu i mikofiksatore vraćeni su u otkup mlijeka od strane mljekara budući da je kod istih razina aflatoksina u mlijeku pala na dozvoljene razine", kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

"Ministarstvo i sve druge nadležne službe nastavljaju s Akcijskim planom pa će mljekare nastaviti prikupljati još idućih sedam dana mlijeko u kojem još uvijek postoji povećana količina aflatoksina i odvoziti ga u bioplinska postrojenja. Poljoprivredna gospodarstva dobit će dodatne količine zamjenske stočne hrane te će se proširiti obuhvat zamjene stočne hrane na još cca. 200 gospodarstava.

Sva zamjenska stočna hrana je isporučena s danom 28. veljače (ukupno 378 tona). S danom 6. ožujka 2013. godine prikupljeno je i isporučeno u bioplinska postrojenja 581.209 litara mlijeka, a djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe i Hrvatske poljoprivredne agencije obišli su 712 poljoprivrednih gospodarstava", stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede koje apelira na poljoprivrednike da se pridržavaju uputa o ishrani mliječne stoke te se konzultiraju s predstavnicima državnih institucija koji koordinirano rade na terenu, kao i stručnjaka iz industrije mlijeka.

Pročitajte više