U ovoj zemlji se najlakše obogatiti: Više od 40 posto svjetskih milijunaša živi u SAD-u

Foto: Credit Suisse, Knight Frank

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE dom su čak 14,2 milijuna milijunaša što čini više od 40 posto milijunaša u cijelom svijetu. U godinu dana, od srpnja 2013. do srpnja 2014. godine, broj odraslih osoba u SAD-u čija neto vrijednost prelazi milijun dolara porastao je za 1,63 milijuna. Za usporedbu, u cijelom svijetu ta brojka iznosi 3,84 milijuna.

Nakon SAD-a najviše novih milijunaša ima u Velikoj Britaniji, Francuskoj te u Njemačkoj, objavljeno je u izvješću o globalnom bogatstvu Global Wealth Report 2014 Credit Suissea.

Logično je da SAD zbog velikog broja stanovnika ima i veliki broj milijunaša, no analize pokazuju da su SAD iznad prosjeka, čak i kada se u obzir uzme populacija. Ukupno bogatstvo po odrasloj osobi povećano je za 340.340 dolara u Sjevernoj Americi. Povećanje je to za 10,2 posto u odnosu na prošlu godinu. Povećanje od 10,4 posto za jednu osobu zabilježeno je u Europi, no ukupno bogatstvo poraslo je za 146 tisuća dolara, piše Wall Street Journal.

Kina je zabilježila porast od 2,3 posto dok je u Latinskoj Americi zabilježen pad od 1,9 posto, a u Indiji za 3,1 posto.

Broj milijunaša u Argentini pao za trećinu

U izvješću stoji kako je porast bogatstva vjerojatno posljedica rasta tržišta dionica u Sjevernoj Americi i Europi. Ukupno globalno bogatstvo dostiglo je novi rekord. S rastom od 8,3 posto doseglo je 263 bilijuna dolara.

Pad milijunaša zabilježen je u Argentini. Prošle godine je broj onih čija je neto vrijednost veća od milijun dolara pao za trećinu, a padovi su zabilježeni i u Indoneziji, Rusiji, Norveškoj i Turskoj.


Kada su u pitanju multimilijunaši, osobe čija je neto vrijednost veća od 50 milijuna dolara, u svijetu ih je zabilježeno više od 128 tisuća. Najviše njih, gotovo polovica, živi u SAD-u. Treba napomenuti da je u SAD-u prošle godine zabilježen "nevjerojatan porast za jednu godinu". Tako je zabilježen rast od 9500 novih multimilijunaša.

Bill Gates i dalje najbogatiji

Magazin Forbes objavio je krajem rujna listu najbogatijih ljudi na svijetu. Njihovo bogatstvo procijenjeno je na 81 milijardu dolara.

Na drugom mjestu sa 67 milijardi dolara nalazi se Warren Buffet dok je na trećem mjestu s 50 milijardi dolara vlasnik Oraclea Larry Ellison.

Na ovogodišnjoj listi 400 najbogatijih osoba u SAD-u pojavilo se čak 27 novih imena među kojima se nalazi i Jan Koum, osnivač aplikacije WhatsApp. Koum je "težak" 7,6 milijardi dolara.

U Hrvatskoj veliki rast osoba  s više od 167 milijuna kuna

Knight Frank, vodeća svjetska konzultantska kuća za pitanja imovine objavila je ranije ove godine kako se u Hrvatskoj broj multimilijunaša u posljednjih 10 godina povećao za 72 posto. Prošle je godine tako u Hrvatskoj živjelo 220 multimilijunaša čije bogatstvo prelazi 30 milijuna dolara, odnosno 167 milijuna kuna.

Prije 10 godina bilo ih je 128, a u sljedećih deset broj multimilijunaša trebao bi se povećati za 33 posto odnosno na 293, stoji u izvješću The Wealth Report 2014.

Pročitajte više