U prvih mjesec dana stiglo 20.000 zahtjeva poljoprivrednika za potpore

Ilustracija: Guliver image/Getty images

AGENCIJA za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izvijestila je kako je u prvih mjesec dana potporu zatražilo 20.000 poljoprivrednika.

Od 1. ožujka počelo je zaprimanje zahtjeva koji se, podsjećaju u Agenciji, popunjava elektronski, pomoću internetske aplikacije AGRONET, a podnosi se "papirnato", osobno ili poštom u regionalne urede Agencije za plaćanja u 21 županiji.

Ako nisu u mogućnosti samostalno podnijeti zahtjev, poljoprivrednicima pomažu djelatnici regionalnih ureda Agencije za plaćanja, Poljoprivredno savjetodavne službe i Hrvatske poljoprivredne agencije, na više od 60 lokacija u zemlji.

Rok za podnošenje zahtjeva traje do 15. svibnja (iznimno do 30. travnja za premije za ovce i koze).

Agencija je zaprimila i više od 2.200 zahtjeva za prijenos prava na plaćanja. Poljoprivrednici koji su imali promjenu posjeda (ako su smanjili ili povećali površinu zemljišta koje obrađuju) imaju mogućnost prijenosa prava na plaćanja do 28. travnja, kako bi i za to zemljište mogli zatražiti izravna plaćanja.

Prijenos prava na regionalno plaćanje može se učiniti prodajom, davanjem u zakup i nasljeđivanjem ili ostalim vrstama konačnog prijenosa. To je važno za poljoprivrednike koji su zakupili dodatnu zemlju, jer bez prava na plaćanja za dodatnu zemlju neće moći ostvariti potporu.

Pročitajte više