U prvoj polovici godine za razminiranje će se izdvojiti oko 111 milijuna kuna

Ilustracija: mineaction.org

U HRVATSKOM centru za razminiranje (HCR) predstavljene su planirane aktivnosti u prvoj polovici ove godine, kojima započinje postupak razminiranja na više od 14 četvornih kilometara minski sumnjivog područja u sedam županija, za što će iz državnog proračuna biti izdvojeno više od 111 milijuna kuna, a najavljeno je i potpuno razminiravanje Dubrovačko-neretvanske županije polovicom ove godine.

Potpisano je šest ugovora o razminiranju ukupne tlocrtne površine 4,3 četvornih kilometara na području Dubrovačko-neretvanske, Zadarske i Šibensko-kninske županije. Ukupna vrijednost poslova iznosi 40,8 milijuna kuna, poslovi će trajati 50 radnih dana, a kao krajnji rok izvođenja određen je 31. ožujak, navodi u današnjem priopćenju HCR.

U drugoj polovici siječnja održat će se javno otvaranje ponuda za 13 projekata razminiranja i pretraživanja na više od 10 četvornih kilometara na području Vukovarsko-srijemske, Ličko-senjske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Zadarske županije. Procijenjena vrijednost radova je 70,5 milijuna kuna. Razminiranje na tim projektima, predviđaju iz HCR-a, trebalo bi biti dovršeno krajem proljeća.

Danas je održano i javno otvaranje ponuda za razminiranje odlagališta otpada Nemetin, za što su Grad Osijek i Fond za zaštitu okoliša osigurali 239.985 kuna.

Dubrovačko-neretvanska županija uskoro bez mina

Istovremenim otvaranjem ponuda za više projekata nastoji se, ističe HCR, olakšati planiranje poslovanja tvrtki za razminiranje i osigurati smanjenje njihovih troškova.

Početkom veljače održat će se ponovljeno otvaranje ponuda za dva projekta razminiranja na području Općine Konavle površine 555.571 četvornih metara, a uz to planiraju se još tri projekta razminiranja u najjužnijoj hrvatskoj županiji. Njihovom realizacijom, najavljuju iz HCR-a, Dubrovačko-neretvanska županija polovicom ove godine bit će u potpunosti razminirana.

Planiranim aktivnostima, ističu u priopćenju, trebala bi se osigurati puna zaposlenost svih kapaciteta tvrtki za razminiranje u Hrvatskoj.

Pročitajte više