U središtu Zagreba gradi se Vojni muzej i Spomenik domovini, na Mirogoju Vojno groblje

Foto: Hina

NA PROSTORIMA bivše tvornice Gredelj i Paromlina u središtu Zagreba izgraditi će se Vojni muzej i Spomenik domovini, a na Mirogoju Hrvatsko vojno groblje, neka vrsta "hrvatskog Arlingtona", zaključeno je na današnjem sastanku predsjednika Republike Ive Josipovića s ministrom obrane Antom Kotromanovićem, ministrom branitelja Predragom Matićem, načelnikom Glavnog stožera Os RH generalom Dragom Lovrićem i zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Predsjednik Josipović izjavio je nakon sastanka da sinergija između državnih institucija i Grada Zagreba može dovesti do vrijednih ideja i projekata. Ministarstva branitelja i obrane inicirala su podizanje Vojnog muzeja i Spomenika domovini ili Spomenika neznanom junaku, rekao je Josipović dodavši da je stvar povjerenstva kako će se taj spomenik zvati.

"Postignuti su neki važni načelni dogovori pa mislim da se Hrvatska i Grad Zagreb nalaze pred realizacijom vrijednih projekata", dodao je Josipović.

Milan Bandić istaknuo je da prostora za gradnju muzeja i spomenika ima gradskom zemljištu na prostorima bivše tvornice Gredelj i Paromlina, veličine 16,5 hektara.

Riječ je o najatraktivnijem mjestu u Zagrebu, a struka će reći kako to treba izgledati. Time bismo dobili mjesto kamo mogu ići strani državnici kada dolaze u Zagreb, kaže Bandić.

Osim toga, dodao je, Zagrebački Holding namjerava graditi podzemnu javnu garažu na Krešimirovu trgu u blizini sjedišta MORH -a, pri čemu neće skrnaviti cjelinu Krešimirova trga, ni dovesti u pitanje sigurnosne potrebe MORH-a.

Idućeg tjedna idemo na groblje Mirogoj osigurati prostor za Hrvatsko vojno groblje, najavio je Bandić nazvavši taj budući prostor "zagrebačkim, odnosno hrvatskim Arlingtonom".

Ministar obrane Ante Kotromanović i ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić podržali su inicijativu za izgradnju Vojnog muzeja i Spomenika domovini, rekavši kako je riječ o potrebama Grada Zagreba, ali i resornih ministarstava.

Po riječima ministra Matića, dobit ćemo spomenik koji će ovjekovječiti sve hrvatske žrtve za slobodu "od stoljeća sedmog do Domovinskog rata".

Pročitajte više