U studenom posljednji svjedoci na suđenju Mladenu Naletiliću Tuti

Foto: ICTY

NITKO od troje pozvanih svjedoka danas se nije pojavio na suđenju haškom osuđeniku Mladenu Naletiliću Tuti kojega se tereti da je kao zapovjednik tzv. Kažnjeničke bojne HVO-a 1993. oteo Roberta Nosića u policijskoj postaji u Ljubuškom te poticao na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu.

Sudac Ivan Turudić trebao je, uz Maria Bilića i Zdravka Klepića, ispitati i Brekalovu suprugu. No, kako nitko nije došao na sud, svi bi trebali svjedočiti na idućem ročištu 20. studenoga, zajedno s trojicom posljednjih svjedoka Draženom Erešom, Zdravkom Klepicom i Draženkom Galićem.

Osim za zlostavljanje Brekala u Duhanskoj stanici u Širokom Brijegu 1995. Naletiliću se sudi zbog optužbi da je s 50-ak pripadnika Kažnjeničke bojne u studenom 1993. upao u policijsku postaju u Ljubuškom, razoružao stražare i načelnika postaje kako bi Nosića, kojega je smatrao odgovornim za smrt jednog pripadnika Kažnjeničke bojne, odveo u Mostar.

Pripadnik hercegovačkog HOS-a Nosić se kasnije vodio kao nestala osoba, iako je po medijskim napisima ubijen nedugo nakon otmice.

Optužnica je podnesena još 1997. no suđenje je počelo tek ovoga travnja. U međuvremenu je Naletilić u Haagu osuđen zbog ratnih zločina protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice na 20 godina zatvora. Nakon izdržane dvije trećine kazne, sredinom veljače ove godine pušten je na slobodu.

Pročitajte više