U sukobima u Nigeriji u samo tri mjeseca više od 1500 mrtvih

Screenshot: Youtube

U VALU nasilja između ekstremističkih skupina i brutalnih vladinih snaga sigurnosti od početka godine u sjeveroistočnoj Nigeriji ubijeno je najmanje 1500 ljudi, priopćio je Amnesty International koji međunarodnu zajednicu poziva na nezavisnu istragu.

Nigerijska vojska odmah je odbacila optužbe da su i vojnici počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u borbi protiv ekstremista skupine Boko Haram, prenosi AFP.

"Međunarodna zajednica ne može okretati glavu od izvansudskih pogubljenja, napada na civile i drugih zločina koji podliježu kažnjavanju po međunarodnom pravu, a masovno su počinjeni u Nigeriji", stoji u priopćenju Amnesty Internationala.

Ova nevladina organizacija posebno je zabrinuta zbog značajnog povećanja broja poginulih u samo posljednja tri mjeseca. Usporedbe radi, toliko je osoba poginulo u pobuni koja je trajala od 2010. do lipnja 2012. godine.

"Nigerija očigledno nije spremna niti sposobna sama istražiti i kazneno procesuirati počinitelja zločina'', navodi se u izvještaju te se poziva i UN da pomogne u istrazi.

Pročitajte više