U terorističkom napadu u Francuskoj obezglavljen muškarac, Hollande: Htjeli su dići tvornicu u zrak

Screenshot: FAH

DANAS je u napadu na francusku tvornicu u Grenobleu jedan muškarac obezglavljen, a dvojica ozlijeđena, rekao je danas u izvanrednom obraćanju iz Bruxellesa francuski predsjednik Francois Hollande, dodajući kako su teroristi imali namjeru dići tvornicu u zrak. Hollande se danas vraća u Pariz iz Bruxellesa, gdje je sudjelovao na summitu Europske unije, te je sazvao hitnu sjednicu vijeća za obranu, javljaju francuski mediji.

"Vratit će se početkom poslijepodneva i u stalnom je kontaktu s ministrom unutarnjih poslova Bernardom Cazeneuveom i državnim službama", rekao je izvor blizak francuskom predsjedniku..

Hollande je putem Twittera objavio poruku u kojoj je napisao da će odgovor Francuske biti "djelovanje, prevencija i odvraćanje". Dodao je "kako nužnost stajanja iza vlastitih vrijednosti ostaje te kako se nikada ne treba ustuknuti pred strahom".

Osobe opremljene islamističkim zastavama probile su se vozilom u prostor američke energetske tvrtke i napale zaposlenike, a pogubljeni muškarac navodno je također zaposlenik tvornice, javlja Mirror. U tvornici je odjeknulo nekoliko eksplozija, a napadač je nosio islamističku zastavu, javljaju francuski mediji. Ukupni broj žrtava napada još nije utvrđen.

Napadač uhićen, odbija surađivati

Tvornica je u vlasništvu Air Productsa, koji se bavi prodajum spremnika za plin. Prema posljednjim izvještajima, jedna je osoba uhićena, a Mirror piše kako se radi o 30-godišnjaku koji je od ranije poznat francuskim tajnim službama. Osumnjičenik je trenutačno na ispitivanju u policijskoj postaji u Bourgoin-Jallieu, no odbija surađivati s istražiteljima. Policijski izvori potvrdili su kako ne traje potraga za drugim, potencijalnim osumnjičenicima.

Na društvenim mrežama pojavila se i fotografija navodnog atentatora, a francuski ministar unutarnjih poslova Cazeneuve rekao je kako se najvjerojatnije radi o Yassinu Saliju.

Lokalni mediji javljaju kako je glava ubijenog muškarca pronađena nabodena na komad ograde te kako je na nju bila prikačena poruka na arapskom.

"Peta kolona u Francuskoj"

Christian Estrosi, gradonačelnik Nice, na Twitteru je objavio poruku u kojoj je upozorio na "petu kolonu" u Francuskoj.

"Ovaj dramatičan napad, ako bude potvrđen, podsjeća nas na prisutnost pete kolone u Francuskoj", piše Estrosi.

Žena koja radi u zgradi preko puta napadnute tvornice za IBTimes je rekla kako je "od eksplozije zavibrirala i čitava zgrada".

"Nije bilo štete, ali sve se treslo. Nalazila sam se na telefonu s klijentima, a onda je odjeknulo", kazala je.

Aktivirane eksplozivne naprave

Al Jazeera javlja kako je napadač ušao u tvornicu i aktivirao nekoliko manjih eksplozivnih naprava. Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve poručio je kako će se odmah uputiti na mjesto zločina te dodao kako se radi o "užasnom terorističkom zločinu", a francuski premijer Manuel Valls naredio je podizanje stupnja sigurnosti na osjetljivim mjestima diljem regije Rhône-Alpes. Francuske vlasti poslale su protuterorističku policiju da istraži napad u Grenobleu.

Francois Hollande trebao bi se obratiti javnosti iz Bruxellesa napada.

Podsjetimo, do ovog napada je došlo skoro šest mjeseci nakon pohoda islamističkih terorista na Pariz i opsjede ureda satiričnog časopisa Charlie Hebdo.

Pročitajte više