U tijeku je Marš milijuna maski, "najveći globalni prosvjed najutjecajnije grupe na svijetu"

Foto: anonymous.org

PRIPADNICI aktivističkog pokreta Anonymous opsjedaju ulice i gradove diljem svijeta u Maršu milijuna maski koji se drugu godinu zaredom održava na obljetnicu osujećene zavjere Guya Fawkes da raznese britanski parlament.

Naime, 5. studenoga 1605. godine propala je urota čija je namjera bila ubojstvo britanskog kralja, njegove obitelji i aristokracije. Protagonist te urote, Guy Hawkes, danas ima kultni status. Po njemu su ime dobile i prepoznatljive maske koje sudionici prosvjeda nose. Cilj urotnika bio je i oteti kraljevsku djecu i započeti pobunu. Guy Fawkes, katolički ekstremist, stručnjak za eksplozive i neuspješni samoubojica pripremio je 800 kg baruta koje je stavio ispod Doma lordova.

Ove godine prosvjedno okupljanje organizira 463 grupa s ciljem da "rasvijetli korupciju vlada i ljude oslobodi od represije".

 


Anonimne vođe pokreta, čiji je zaštitni znak maska s likom spomenutog britanskog urotnika, ne skrivaju ponos dok ističu da je Marš milijuna maski "najveći globalni prosvjed najutjecajnije grupe na svijetu".  

Google Maps je ponudio kartu na kojoj su označeni registrirani prosvjedi, a o globalnom karakteru pokreta svjedoče oznake u Africi, Australiji, Aziji, južnoj Americi pa čak i na Antarktiku.



Dakako, najveći odaziv građana se očekuje u Ujedinjenom Kraljevstvu, domovini Fawkesa, a Europa i zapad Amerike prednjače u broju registriranih prosvjeda.

Million Mask March from @AnonymousVideo on Vimeo.

Pročitajte više