UN: Optužnicu protiv američkih dužnosnika odgovornih za mučenje može podići bilo koja nacija

Foto: Shutterstock

NAKON objave izvješća o brutalnim tehnikama ispitivanja CIA-e vodeći stručnjak Ujedinjenih naroda poziva na podizanje optužnica protiv američkih dužnosnika koji su odobrili ili sudjelovali u mučenju optuženih za terorizam.

"Sad je vrijeme da se poduzme akcija," piše u izjavi Bena Emmersona zaduženog za izvještavanje o protuterorističkom djelovanju i ljudskim pravima. "Osobe odgovorne za kriminalnu urotu otkrivenu u današnjem izvješću moraju biti dovedene pravdi i suočene s kaznama koje odgovaraju težini njihova zločina."

Emmerson u oštrom istupu kaže da je primarna odgovornost za kazneni progon u rukama State Departmenta i američkog državnog odvjetništva, ali dodaje da "kršitelji mogu biti gonjeni u bilo kojoj zemlji u koju bi mogli otputovati".

"Mučenje je zločin univerzalne jurisdikcije," rekao je.

Emmerson ocjenjuje da izvješće senatskog odbora dokazuje da je SAD prekršio međunarodno pravo i pritom posebno ističe Konvenciju protiv mučenja i Konvenciju protiv nasilnih nestanaka Ujedinjenih naroda. SAD je ratificirao prvu, ali ne i potonju.

"Činjenica da su političke smjernice otkrivene u izvješću odobrene na visokoj razini unutar vlade SAD-a ne predstavlja baš nikakvu izliku. Naprotiv, ona snaži potrebu za kaznenom odgovornošću," kaže Emmerson uz zaključak da "najstrože kazne trebaju biti rezervirane za one koji su najviše doprinijeli planiranju i autorizaciji zločina".

Pročitajte više