UN pokrenuo kampanju protiv bacanja hrane: Milijuni gladuju, a godišnje se baci oko 1,3 milijardi tona hrane!

Foto: Ilustracija

PROGRAM Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) započeo je akciju kojom se planira stati na kraj bacanju hrane. Prema podacima iz UNEP-a, godišnje se u svijetu baci oko 1,3 milijardi tona hrane.

Kampanja "Misli. Hrani se. Štedi. Smanji štetu u svijetu." sadržava prijedloge za potrošače, proizvođače i vlasnike kompanija. Kako prenosi agencija Anadolija, neki od prijedloga su da se napravi lista za kupovinu, da se izbjegava nepotrebna potrošnja te da potrošači budu oprezni kad je riječ o kampanjama koje ih privlače da troše više.

U 2050. devet milijardi ljudi


Generalni direktor Organizacije za poljoprivredu i prehranu UN-a Jose Graziano da Silva je kazao da ovom kampanjom UN planira uveliko smanjiti bacanje hrane u svijetu. Istaknuo je kako se u industrijskim područjima godišnje baca i do 300 milijuna tona hrane.

Silva je kazao da će se populacija svijeta u 2050. godini povećati sa sedam na devet milijardi te da je već danas potrebno biti oprezan sa hranom i da treba gledati da se stane na kraj bacanju hrane.

Silva je kazao da bi se hranom koja se baca u industrijskim zonama mogla nahraniti Afrika, jer je bačena količina hrane u tim zonama veća od količine hrane koju Afrikanci godišnje pojedu kod kuće. Podsjetio je da u svijetu 830 milijuna ljudi živi na granici gladi.

UN do 2025. godine planira smanjiti bacanje hrane na pola u odnosu na proteklu 2012. godinu.

Pročitajte više