UN prvi put imenovao muslimana i Arapina povjerenikom za ljudska prava

Screenshot: UN

OPĆA skupština Ujedinjenih naroda imenovala je u ponedjeljak jordanskog veleposlanika pri toj organizaciji princa Zeida Ra'ada Zeida al-Husseina povjerenikom za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi, čime je on postao prvi musliman i Arapin na toj dužnosti.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon predložio je princa Zeida za dužnost povjerenika UN-a za ljudska prava umjesto dosadašnje povjerenice, južnoafričke pravnice Navi Pillay, koja je 2012. bila imenovana po drugi put, ali je pod pritiskom SAD-a dobila skraćeni mandat od samo dvije godine jer se Washingtonu, tvde diplomati, nije svidjelo njezino kritiziranje Izraela.

Princ Zeid uživa ugled kao branitelj ljudskih prava. Njegov četverogodišnji mandat, koji započinje u rujnu, potvrđen je konsenzusom svih 193 članica Opće skupštine i popraćen pljeskom izaslanika.

"Ja ću biti prvi visoki povjerenik s azijskog kontinenta i iz muslimanskog i arapskog svijeta", rekao je princ Zeid pred općom skupštinom.

"Potpuno je suvišno reći da to odražava privrženost međunarodne zajednice ovoj značajnoj temi i odlučnost njezine promocije na tome kontinentu kao i u drugim područjima po svijetu", dodao je.

Princ Zeid, diplomac sveučilišta John Hopkins i Cambridge, služio je kao jordanski veleposlanik u SAD-u i Meksiku. Bio je svojedobno zadužen i za odnose s javnošću u UNPROFOR-u.

Njega će na mjestu jordanskog veleposlanika u UN-u zamijeniti Dina Kawar, šesta žena na čelu nekog izaslanstva u Vijeću sigurnosti. Jordan je nestalni član Vijeća sigurnosti do 2015. godine.

Pročitajte više