UN se nije ispričao zbog "Marša na Drinu", već je samo "izrazio žaljenje ako su se neki osjetili povrijeđenima"!

Foto: AFP

U SJEDIŠTU UN-a jučer je glasnogovornik glavnog tajnika UN-a, Martin Nesirky, ponovio kako je Ban Ki-moon izrazio žaljenje ako su se neku našli pogođenima zbog srpske ratne pjesme "Marš na Drinu", bez spominjanja isprike. Stoga je dopisnik Tanjuga ponovo upitao može li precizirati i jasno odgovoriti na pitanje je li se Ban Ki-Moon ispričao, na što je Nesirky opet kazao da može samo ponoviti svoju izjavu koja glasi: "On je izrazio žaljenje ako su se neki ljudi našli pogođeni zbog pjesme".

Da isprike nije bilo kazao je i Vuk Jeremić. Kako prenosi Radio Sarajevo, Jeremić je kazao kako tako nešto sebi glavni tajnik ne bi dozvolio jer da je isprike bilo to bi predstavljalo uvredu za srpski identitet i srpski narod.

Podsjetimo, na proslavi pravoslavne nove godine, koju je u Ujedinjenim narodima organizirao Vuk Jeremić, na repertoaru je bila i srpska ratna pjesma "Marš na Drinu", koja nije bila među deset unaprijed najavljenih pjesama i čiji su naslovi odštampani u službenom programu UN-a.

"Neki diplomati s kojima sam razgovarao smatraju taj naknadni izbor skandaloznim, znajući kakve su se sve ratne strahote uz zvuke tog trubačkog poziva u boj poduzimale u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu", rekao je za Agenciju Anadolija Erol Avdović, dugogodišnji dopisnik iz sjedišta UN-a.

Pročitajte više