USKOK se protivi puštanju Alena Bosnara iz pritvora: "Neka jamčevina bude veća od 1,5 milijuna kuna"

Foto: Vedran Karuza/Novi list/Cropix

USKOK je zatražio da se poništi odluka suca istrage o jamčevini, a ukoliko Sud u drugoj instanci odluči da jamstvo vrijedi, traže da se taj iznos poveća.

USKOK se protivi puštanju iz pritvora riječkog patologa Alana Bosnara, kojemu je zbog sumnje na zloporabu položaja i ovlasti te druge koruptivne radnje, određen jednomjesečni prtvor ili alternativa od 1,5 milijun kuna jamčevine. Smatraju da je riječ o teškom slučaju, te sumnjaju da bi sa slobode mogao utjecati na svjedoke. USKOK je zatražio da se poništi odluka suca istrage o jamčevini, a ukoliko Sud u drugoj instanci odluči da jamstvo vrijedi, traže da se taj iznos poveća. Bosnarov odvjetnik, Mato Krmek pak smatra- iznos jamčevine je previsok.

"Moramo imati na umu da je pritvor krajnja mjera koju propisuje ZKP i on se primjenjuje kad se ne može primijeniti ni jedna druga mjera. Istražni zatvor je određen zbog utjecaja na svjedoke, ali vi imate mjeru zabrane pristupa određenim ljudima ili zabranu dolaska na određena mjesta. Znači - postoji niz mjera kojima se može postići ona svrha za koju USKOK traži da se postigne istražnim zatvorom", kaže Krmek.
 

Pročitajte više