Ubojica karikaturista Charlie Hebdoa u zatvoru je postao radikalni islamist

Screenshot: Al Jazeera

TERORIST Cherif Kouachi, koji je pobio karikaturiste u pariškom listu Charlie Hebdo, pokopan je tijekom noći. Kao i njegov stariji brat Said, koji je ubijao s njim, pokopan je u najstrožoj tajnosti, a grob je na zahtjev vlasti bez imena kako bi se izbjeglo okupljanje ljudi.

Said i Cherif Kouachi rođeni su Parižani alžirskih korijena. Nikad nisu bili upadljivi, ispričali su susjedi novinaru Al Jazeere Barnabyju Phillipsu.

Redovito u džamiji

"Cherifa nismo ni primjećivali. Uvijek bi se pozdravio i uvijek je bio sam. Vozio je bicikl. Držao ga je iza zgrade, kao i ja svoj“, ispričao je njegov susjed Andre Bouquet.

Živio je u pariškom predgrađu Gennevilliersu u dobro očuvanoj zgradi. Njeni stanari žive obične živote, a susjedi nikad nisu primijetili ništa neobično vezano uz hladnokrvnog napadača. Cherif je rano ostao bez roditelja, a u ranoj mladosti je bio reper i sitan kriminalac. Postepeno je pao pod utjecaj radikalnih islamista. Redovito je s bratom išao u džamiju.


"Svakodnevno nam dolaze tisuće mladih. Kako da znam tko je tko. Nije na nama da se igramo detektiva. Mi poučavamo pravilima Islama", pravda se Imam Larbi Kerchat.

U islamu tražio odgovore

U zatvoru nedaleko Pariza Cherif je proveo nekoliko mjeseci. Francuski zatvori igraju veliku ulogu u širenju Islama, smatra novinar Al Jazeere.

Mourad Benchelli, koji je služio kaznu u zatvoru s Cherifom, prošao je al-Qaedinu obuku u Afganistanu. Sad se zalaže za zaustavljanje širenja radikalnih ideja u zatvorima.

"Mladi zatvorenici utočište traže u vjeri jer su zatvorski uvjeti užasni. Mladi traže oslonac, a odgovore traže tamo gdje se nudi", rekao je Mourad.

Pročitajte više