Ubojstvo koje je šokiralo Europu: Hoće li djevojčica otkriti ubojice kada se probudi iz kome?

FRANCUSKI detektivi istražuju u svojoj domovini i u Velikoj Britaniji stravično ubojstvo četvero ljudi u francuskim Alpama, među kojima je bio i britanski par na odmoru kod jezera Annecy.

Danas su zajedno sa britanskim policajcima pokupili otiske prstiju i pregledali kuću 50-godišnjeg Saada al-Hillija koji je zajedno sa svojom 47-godišnjom suprugom Ikbal ubijen u svojem automobilu na cesti u Francuskoj. Njihove dvije kćeri, sedmogodišnja Zainab i četverogodišnja Zeena su preživjele napad te se trenutno nalaze u Francuskoj. Istražitelji u Claygatu u Velikoj Britaniji pokušavaju dobiti "pozadinu" cijele priče, odnosno s kim je obitelj posljednje komunicirala i jesu li imali neprijatelja koji bi imao motiv za ubojstvo.

Brat demantira da se svađao oko naslijeđa

Petero istražitelja treba pričati i sa al-Hillijevim bratom koji je, prema nekim medijskim izvještajima, bio uključen u financijske malverzacije sa Saadom. AP je objavio pismo koje al-Hilli pisao dugogodišnjem prijatelju u kojem mu je objavio da su se braća posvađala oko očeva nasljedstva.

Jučer je Saadov brat Zaid samovoljno otišao u policiju u Britaniji kako bi negirao sve navode o svađi. Francuski tužitelji su kako će on prije biti ispitan kao "svjedok" nego "osumnjičeni". Britanska policija iz Surreya, gdje obitelj živi, je pomagati Francuzima u "kompliciranoj" istrazi. U isto vrijeme u Francuskoj se nastavlja istraga o identitetu treće žrtve, 74-godišnjakinji iz Švedske, za koju se vjeruje da je baka djevojčica. Švedske vlasti rade sa Francuzima kako bi se utvrdio njezin identitet. Francuski biciklist, 45-godišnji Sylvain Mollier, je najvjerojatnije slučajna žrtva napada. Policija vjeruje da se u "pogrešno vrijeme našao na pogrešnom mjestu".

Žrtva dva puta pogođene u glavu


Obdukcija je pokazala da je svaka od žrtava dva puta pogođena u glavu i druge dijelove tijela. Tužitelj Eric Maillaud je kazao France24 da vjeruje da je bilo više napadača koji su ubili četvero ljudi. Detektivi su otkrili da pokušavaju ući u trag zelenom automobilu i motociklu koje je vidio ključan svjedok blizu mjesta ubojstva u srijedu. U istragu su se uključili i talijanska i švicarska policija.

Tužitelj Maillaud se nada da će uskoro moći razgovarati sa sedmogodišnjom Zainab koja se u bolnici oporavlja od frakture lubanje i rane od metka u ramenu. Ona je i dalje u induciranoj komi, no policija kaže da joj život više nije u opasnosti. "Nadamo se da će nam moći reći što je vidjela, broj ljudi, bilo što što bi nam moglo pomoći u traženju ubojice. Njezina sestra, četverogodišnja Zeena, koja je nakon osam sati pronađena u automobilu, a skrivala se ispod majčine haljine, bi ubrzo mogla otići iz Francuske.

Rođaci djevojčica stigli u Francusku

Rođaci djevojčica su stigli u Francusku te će Zeenu posjetiti tijekom vikenda. "Članovi obitelji, muškarac i žena, zajedno sa britanskim socijalnim radnikom su stigli u Francusku", rekao je Maillaud. Policija od četverogodišnjakinje nije uspjela izvući nikakve podatke. "Ona nikako ne može pomoći istrazi", kazao je tužitelj.

Pročitajte više