Učenici i dalje bez seksualnog odgoja: O spolnosti na biologiji, tjelesnom i razrednoj nastavi

ZAMJENICA ministra obrazovanja Marija Lugarić kazala je danas kako se u postojeći nastavni program u školama još ne može uvesti predmet seksualni odgoj.

"Novi nastavni predmet trenutno ne možemo integrirati u program. U međuvremenu će se teme spolnosti obrađivati na biologiji, tjelesnoj i zdravstvenoj kulturi te na satovima razredne zajednice", kazala je Lugarić u emisiji Hrvatska uživo te dodala kako će raditi na detaljnijoj razradi sadržaja koji će se obrađivati na tim predmetima. Podsjetila da se i ranijih godina zalagala da se seksualni, ili šire zdravstveni odgoj, temelji na znanstvenim osnovama, no niti danas nije kazala kada bi se taj predmet zaista mogao i uvesti u hrvatske škole.

Trebaju li roditelji birati program?

Ladislav Iličić, koji se u prošlosti zalagao za "vjerski obojeni" program seksualnog odgoja koji je predlagala udruga GROZD, kazao je kako je svaki odgoj temeljen na nekim vrijednostima te da seksualni odgoj nije kao matematika te da mora postojati pluralnost, odnosno izbor. "Roditelji su ključni kriterij i oni moraju odlučivati o odgoju svoga djeteta", kazao je Iličić te dodao kako se nada da će Ministarstvo roditeljima dati na izbor programa po kojem će njihova djeca učiti seksualni odgoj.

S njim se oko "roditeljskog kriterija" nije složila Vesna Puhovski iz Foruma za slobodu odgoja. "Ima roditelja koji bi i sami trebali proći edukaciju, kao i onih kojima institucije oduzimaju djecu", kazala je Puhovski koja sa svojom udrugom već godinama provodi edukaciju učenika. "Državna škola mora podučavati pluralnost svjetonazora, ali odgojno-obrazovni program mora biti odvojen od pluralizma", kazala je Puhovski.

Lugarić je zaključila kako je sada ključna stvar na kojoj će raditi u Ministarstvu edukacija učitelja i profesora o toj temi kako bi oni mogli dobro u svojim predmetima pokriti temu seksualnog odgoja.

Pročitajte više