Učinkovita javna uprava najgore je što može zadesiti Hrvatsku

Foto: Hina

ČITAM danas najavu ministra Lalovca o tome kako će dodatnim bonusima stimulirati povećanje učinkovitosti javne uprave, počevši sa Ministarstvom financija, odnosno Poreznom i Carinskom upravom. Tako bi ubuduće carinici mogli biti nagrađivani za svaku knjigu sa amazon.com-a na koju naplate 5% uhljebnine, a porezni inspektori moći će si povećati plaću ako budu dovoljno pažljivi oko toga sadrži li račun ispravno napisan JMBG ili OIB. Dio javnosti pozdravio je ove mjere, valjda zato jer "povećanje učinkovitosti javne uprave" zvuči kao nešto dobro i poželjno. Zapravo, teško da je moguće zamisliti veću opasnost za Hrvatsku od birokrata koji zaista marljivo rade svoj posao.

Naime, glavni zadatak javne uprave jest da onemogući dobrovoljnu suradnju između slobodnih građana, da uvodi i provodi sulude regulative kojim opravdavaju svoje postojanje, da koče napredak poduzetništva i sprječavaju rast ekonomije. Svaki poduzetnik i samostalni djelatnik koji svoj kruh zarađuje na tržištu zna da je državna birokracija najveća pošast koja ga može zadesiti, i da ni jedan napor u zaobilaženju države nije suvišan. Gotovo da bi se moglo reći da se uspješnost poduzetnika u Hrvatskoj mjeri sposobnošću izbjegavanja zamki koje mu država postavlja iz dana u dan.

Zbog toga činjenicu da u Hrvatskoj još uvijek nije zavladala ozbiljna glad i ekstremno siromaštvo možemo zahvaliti isključivo postojanju sive i crne ekonomije. Učinkovita javna uprava, koja bi stala na kraj sivoj ekonomiji, izravno bi dovela u opasnost egzistenciju velikog broja građana ove zemlje: jedino što je gore od neučinkovitog birokrata je učinkoviti birokrat.

Milton Friedman je znao govoriti da je najbolji način da spriječimo kršenje neke regulative taj da ju ukinemo. Na tom tragu, rekao bih da je najbolje rješenje za neučinkovitost javne uprave ukidanje javne uprave – bilo potpunim raspuštanjem birokrata zaduženih za provođenje besmislenih regulacija, bilo privatizacijom javnih servisa i prepuštanju istih tržištu koje po naravi ne trpi neučinkovitost. Kada bi samo bilo političke volje…

katkapital.com

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više