Udovica al-Qaidinog vođe Al-Awlakija je lijepa Hrvatica: Danski agent mu za ženu našao plavušu iz Zagreba!

DANSKI AGENT, lijepa plavuša iz Hrvatske i klopka koju je CIA postavila jednom od najtraženijih terorističkih vođa, Anwaru al-Awlakiju. Ne, nije riječ o scenariju nekog američkog blockbustera, nego o istinitim događajima koje je za Jyllands Posten prepričao danski obavještajac Morten Storm.

Danski kriminalac Storm se uvukao u krugove radikalnih islamista i zadobio al-Awlakijevo povjerenje tijekom svog boravka u Jemenu 2006. godine. No, ono što njegova "braća islamski militanti" nisu znali je bilo to da je te iste godine Storm kontaktirao dansku Tajnu službu i ponudio im svoje usluge. Oni su ga spojili s CIA-om te je Storm ubrzo postao jedan od glavnih izvora informacija američkim obavještajcima.

Lijepa 33-godišnjakinja duge plave kose u Zagrebu je radila s mladim ljudima s invaliditetom i nedavno se preobratila na islam

Kako prenosi CNN, jedan od brojnih Stormovih sastanaka s al-Awlakijem zbio se u rujnu 2009. godine u pustinjskom kampu u provinciji Shabwa u Jemenu. Iako je u to vrijeme već imao dvije žene Arapkinje, koje su živjele u Sanaai, al-Awlaki se zaželio neke ljepotice sa Zapada, bjelkinje preobraćene na islam, koja će mu praviti društvo u njegovom skrovištu.

U potrazi za idealnom suprugom za traženog terorista, Storm je prekopao Facebook grupe podrške al-Awlakiju. A obožavatelja je bilo na pretek, budući da je budući da je al-Awlaki u džihadskim krugovima imao status poput rock zvijezde.


Među al-Awlakijevim podupirateljima našla se i ona - lijepa 33-godišnjakinja duge plave kose po imenu Aminah, koja je u Zagrebu radila s mladim ljudima s invaliditetom i koja se nedavno preobratila na islam te postala obožavateljica al-Awlakija. Nakon brojnih poruka koje je izmijenila sa Stormom, rekla je da bi se željela udati za al-Awlakija.

"Ako si spremna živjeti u ovim teškim uvjetima, ako ti ne smetaju samoća i ograničenja tvoje komunikacije s vanjskim svijetom, to je sjajno"

Storm je sredinom prosinca 2009. godine al-Awlakiju u Jemen dojavio da je pronašao idealnu mladu, a al-Awlaki je svojoj budućoj supruzi poslao poruku: "Da odmah rasčistimo nekoliko stvari. Kao prvo, ne živim na stalnoj lokaciji i životni uvjeti u kojima boravim variraju. Ponekad živim u šatoru. Kao drugo, ponekad moram živjeti izoliran od drugih. što znači da moja obitelj ne može biti u kontaktu s drugim ljudima. Ako si spremna živjeti u ovim teškim uvjetima, ako ti ne smetaju samoća i ograničenja tvoje komunikacije s vanjskim svijetom, to je sjajno".

Aminah "nije ispunila očekivanja - ona ih je nadmašila"

Zapadnjačka mlada za CIA-u je bila savršena prilika za lociranje al-Awlakija. Storm je za svoj pothvat dobio 250.000 američkih dolara nagrade. Odlučili su u njen kovčeg ubaciti napravu za praćenje i tako doći do njegova skrovišta. No, plan je imao rupu - iako sama Aminah nije posumnjala da je pod prismotrom agenata i da nosi uređaj za praćenje, kad je stigla u Jemen oprezni al-Awlaki joj je poslao poruku da sve stvari koje je ponijela sa sobom ostavi u glavnom gradu. Tako CIA nije uspjela locirati njegovo skrovište.


Aminah se ubrzo udala za al-Awlakija, a on je Stormu poslao poruku zahvale što mu je pronašao suprugu. Naveo je kako Aminah "nije ispunila očekivanja - ona ih je nadmašila".

Aminah radi za al-Qaidin online časopis Inspire te je željela postati bombaš samoubojica

Lani kad su danski obavještajci Storma uputili u drugu misiju u Jemen, ponovno je kontaktirao s al-Awlakijem pa ga je al-Awlaki zamolio da mu nabavi neke zapadnjačke proizvode za njegovu suprugu, uključujući i regenerator za kosu.

Al-Awlaki je ubijen u zračnom napadu u rujnu prošle godine. Storm zasluge za lociranje jednog od najtraženijih ljudi al-Qaide pripisuje upravo sebi. Nakon al-Awlakijeve smrti sa Stormom je putem šifriranih poruka nastavila komunicirati Aminah, nesvjesna da on radi za zapadnjačke obavještajne službe. Tako mu je prije nekoliko mjeseci rekla da radi za al-Qaidin online časopis Inspire te kao je željela postati bombaš samoubojica, ali joj to, kao ženi, nisu dozvolili. Poručila je i kako želi umrijeti na isti način kao njen suprug. Njena točna lokacija danas je nepoznata, kao što nije poznato ni gdje se krije Storm, koji se nakon nekoliko prijetnji smrću od strane islamskih militanata nalazi na tajnoj lokaciji.

Pročitajte više