Udruga hrvatskih pacijenata pisala Ostojiću i ravnatelju HZZO-a: Možemo li i mi pozvati prijatelje da nam naprave pretrage?

Ilustracija: Shutterstock

UDRUGA HRVATSKIH PACIJENATA (UHP) uputila je pismo ministru zdravlja Rajku Ostojiću i ravnatelju HZZO-a Siniši Vargi. Dok su liste čekanja "kilometarske", pitaju se imaju li i oni pravo, poput predsjednika Ive Josipovića, pozivati liječnike iz inozemstva?

"Poštovani gospodine Ministre, poštovani gospodine Ravnatelju,

zadnjih dana među nama i oko nas u UHP-a pored sve dužih lista čekanja je i tema, tko ima pravo od osiguranika HZZO-a u slučaju bolesti koristiti bolničke kapacitete u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu(SJZS) a da dovede liječnika izvana, dakle koji nije zaposlenik u SJZS? Ako imamo na to pravo koji su to uvjeti a da sve bude po Zakonu?

Sve nam ovo nije jasno i nismo htjeli sudjelovati javno po ovim pitanjima. Iskreno zbunjeni smo.

Znači li to ako nema dovoljno liječnika u SJZS za napraviti npr MR ili UZV srca ili… na koje se dugo čeka, mi osiguranici (obični smrtnici) možemo koristiti kapacitete u drugoj smjeni u SJZS i dovesti poznanika ili prijatelja koji nije zaposlenik u SJZS da nam napravi MR ili neku drugu pretragu?

Molimo Vas za pomoć i jasan jednostavan odgovor koji će i nama laicima biti jasan bez pozivanja na članke te i te i n.n. (napominjemo da nemamo novca za „obične“ a još manje za vrhunske odvjetnike za tumačenje članaka...)

Jeli Hrvatsko zdravstvo toliko dobro da je najbolje pozvati stručnjaka izvana ili se liječiti vani, za to nam primjere daju neki vodeći političari kroz blisku prošlost?

Za nas u UHP-a zdravlje nema cijenu i zdravlje je najveće bogatstvo. Za nas je zdravlje Hrvatskog puka opće dobro i o tome se mora brinuti na načelu solidarnosti Država Republika Hrvatska a ne da to opće dobro prepustimo privatnicima (tajkunima) kojima je u prvom interesu profit. Zar ne?

U dobroj vjeri, očekujemo jednostavan odgovor i pomoći te Vam želimo obilje zdravlja.

S poštovanjem,

predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata
Marijo Drlje, dipl.oec."

Pročitajte više