Udruga radničkih sindikata protiv izglasavanja Zakona o upravljanju državnom imovinom, najavili tužbe!

Foto: Davor Pongračić/Cropix

AKTIVISTI Hrvatske udruge radničkih sindikata i Sindikata zaposlenih u državnim uredima, agencijama i fondovima pred Saborom upozoravaju da se Zakonom o upravljanju državnom imovinom ignorira status zaposlenih i traže doradu zakona.

Predstavnici sindikata pred Saborom su zastupnicima dijelili letak u kojem pozivaju da ne izglasaju Zakon o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom, već ga vrate na doradu. Tvrde da se njime ignorira radnopravni status zaposlenih i minimum njihovih prava.

Sindikalni čelnik Ozren Matijašević kaže kako podržavaju da zakonom državna imovina, osim gubitaka počne donositi profit, ali upozorava da je predloženi zakon u dijelu protuustavan i protuzakonit. "Posebno u dijelu radno-pravnog statusa zaposlenika AUDIO-a (Agencije za upravljanje državnom imovinom). Naime, predviđanje pretvorbe, da se tako izrazim, radnika koji imaju ugovore o radu sa svojim poslodavcem u državne službenike nije u skladu s aktualnim pozitivnim zakonskim propisima", istaknuo je Matijašević.

Ako do izmjena ne dođe, Matijašević najavljuje tužbe. "Onda ćemo sasvim sigurno ustati sa sudskom zaštitom povrijeđenih prava radnika, a po nekim procjenama, višemilijunske štete će, nažalost, u tom kao i sličnim slučajevima doći na teret poreznih obveznika", rekao je Matijašević.

Pročitajte više