Udruga život: Hrvatska ostaje bez hrane i ljudi, stočare su više cijenili čak i u komunizmu

Ilustracija: scx.hu

TIJEKOM ove sjednice Hrvatskog sabora očekuje se drugo čitanje prijedloga o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Udruga OPGH Život smatra da se prijedlogom dodatno slabi proizvodna sposobnost sela, zaoštrava prehrambena ovisnost zemlje te jača depopulacija i ruinira ruralni prostor.

Nastavljajući s politikom nerazumijevanja ključne uloge obiteljskih gospodarstava u europskom modelu poljoprivrede Ministarstvo je odbilo praktički sve amandmane koje je Udruga podnijela u javnoj raspravi a Agencija za poljoprivredno zemljište je izjavila da su obiteljska gospodarstva samo jedan od mnogih interesenata kad je riječ o ključnom resursu hrvatskog sela, priopćili su iz Udruge.

Udruga OPGH Život traži da se ispita ustavnost Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Također, traže da se javno objave podaci o dostupnom poljoprivrednom zemljištu u državnom vlasništvu i tako ostvari javni uvid u podatke.

"Čak se i u komunizmu više cijenilo stočarstvo nego sada"

Upozoravaju da je potrebno ispitati kriterije tzv. tehnološki zaokruženih cjelina tako da odražavaju načela održivog razvoja i ispunjavanje višeznačnih zadaća (proizvodnja, ekologija, okoliš, prostorna nazočnost itd) umjesto da su, kao do sada, usmjereni na ostvarivanje velikih i visoko mehaniziranih proizvodnih serija. To pak zahtijeva redefiniranje općeg pristupa poljoprivredi i usvajanje europskog modela zasnovanog na obiteljskim gospodarstvima kao nositeljima proizvodnje, smatraju u Udruzi.

"Hrvatska vlast mora konačno reći što hoće sa zemljom i ljudima na njoj. Međunarodna iskustva pokazuju da su domaće stočarstvo i domaći uzgoj temelj uspjeha poljoprivrede u zadanim uvjetima. A upravo se u tom sektoru nesmiljeno narušava ravnoteža i jača ovisnost o uvozu onoga što se u Hrvatskoj može uzgojiti uzimajući zemlju tom istom uzgoju. Čak se u komunističkom poretku više nego na sadašnjem nazovi-tržištu cijenila proizvodna sposobnost obiteljskih stočarskih kapaciteta", navode iz Udruge život.

Pročitajte više