Udruženje stranih investitora: Poslovna klima dodatno pogoršana rebalansima proračuna

Foto: FIC

NEMA pomaka u poboljšanju poslovne klime u Hrvatskoj, konstatirano je na danas održanom Okruglom stolu Udruženja stranih investitora (FIC).

Od Bijele Knjige Koju je FIC izdao u studenom 2013., a u kojoj su identificirana glavna područja koja ulagačima predstavljaju problem, kao što su pravna i porezna nesigurnost, neporezni nameti, spora i neučinkovita javna uprava i nefleksibilan zakon o radu uglavnom nije bilo napretka.
 
U dva rebalansa proračuna, poslovna klima čak je i dodatno pogoršana, zbog povećanja trošarina, poreza i koncesija za nekoliko sektora (energetika, telekomunikacije).
 
Pozitivne naznake su u tome što lokalne zajednice kao što su Grad Zagreb i Međimurje prepoznaju vrijednost koje investicije donose i zbog toga su uslužniji prema investitorima.
 
FIC nastavlja sa  radom na Bijeloj knjizi za 2014., koja će izaći do kraja godine,  a direktnim lobiranjem prema preporukama iz Bijele knjige, priopćenjima i analizama, procjenama regulatornih učinaka, te u zadnje vrijeme  kroz konzultacije s Europskom komisijom, pokušat će utjecati na poboljšanje poslovne klime u Hrvatskoj.

Pročitajte više