Uhićeni šverceri krivi za smrt 52 migranta: Napadali ih noževima dok su se borili za zrak

Foto: FAH

TALIJANSKA je policija uhitila 10 švercera ljudima osumnjičenih za smrt 52 migranta na brodu koji je iz Libije krenuo prema Europi.

Prema pisanju LA Timesa, sedmorica Marokanaca, dva Sirijca i Libijac koristili su noževe i štapove kako bi nesretne migrante natjerali da ostanu u prekrcanom, tijesnom potpalublju, nakon što su u očajničkom pokušaju da dođu do zraka pokušali izaći na palubu.

Švedski spasilački brod spasio je u srijedu 439 migranata sa istog broda. Da bi došli do zatvorenog potpalublja prekrcanog beživotnim tijelima morali su upotrijebiti sjekire.

Nasilno ih natjerali u potpalublje smrti

"Sve izjave preživjelih migranata su iste: Žrtve su nasilno natjerali ispod palube u užasne uvjete", rekao je talijanski tužitelj Maurizio Scalia.

O nehumanim uvjetima u kojima migranti putuju u potrazi za boljim životom svjedoče i izjave grupe Egipćana koji su na sličnom brodu morali platiti za svaki izlazak na zrak.

"Kada je švedski brod pristao sa poginulima i spašenima, lukom se proširio smrad smrti i strave, bilo je sasvim jasno što se dogodilo", rekla je glasnogovornica Save the Children Giovanna Di Benedetto. Dodala je da su se prijatelji i rodbina stradalih nalazili na istom brodu i bili su prisiljeni gledati torturu.

Prema podacima UN-a, ove je godine oko 2500 migranata poginulo na moru, na putu prema Europi.

Pročitajte više