Uhitili najtraženijeg balkanskog narkobosa Nasera Keljmendija

Foto: Interpol

KOSOVSKA policija potvrdila je kako su sinoć oko 20 sati na Kosovu uhićene dvije osobe, od čega jedna s međunarodne tjeralice. Iako kosovska policija još uvijek nije priopćila imena spomenutih osoba, smatra se da je ovo prva službena potvrda uhićenja Nasera Keljmendija, kontroverznog biznismena i glavnog osumnjičenog u slučaju "Lutka" u Bosni i Hercegovini, javlja Agencija Anadolija.

Podsjetimo, Keljmendi je iz Sarajeva pobjegao nekoliko dana prije velike akcije "Lutka" u kojoj je uhićeno više osoba. Keljmendi je državljanin BiH. Vođa je jedne od najvećih kriminalnih skupina na Balkanu, a u srpnju prošle godine je stavljen na crnu listu SAD-a.

''Za jednom od tih osoba je raspisana međunarodna tjeralica, dok se druga osoba sumnjiči da je pomagala toj osobi koja je tražena. Osumnjičene osobe inicijala N.K. i F.N. su zadržane u pritvoru", izjavio je glasnogovornik kosovske policije Baki Keljani dopisniku agencije Anadolija u Prištini upitan o informacijama o uhićenju Nasera Keljmendija.

Direktor Udruženja šefova policija zemalja jugoistočne Europe Zlatko Miletić prije 12 dana je najavio novu akciju s ciljem uhićenja Nasera Keljmendija. Miletić je tada izjavio kako je Keljmendi lociran i kako se za njegovo uhićenje čeka odobrenje zemlje u kojoj se nalazi.

Keljmendi je u okviru akcije "Lutka" osumnjičen za ubojstvo Ramiza Delalića Ćele, trgovinu narkoticima i druga teška kaznena djela. U akciji "Lutka" uhićeno je 18 osoba. Među njima je bio i Bojan Cvijan, bivši šef odjela za narkotike u SIPA-i.

Ministar sigurnosti BiH: Keljmendi treba biti izručen BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić izjavio je za agenciju Anadolija kako osumnjičeni u slučaju ''Lutka'' Naser Keljmendi treba biti izručen toj državi.

"Ministarstvo sigurnosti BiH sa svojim upravnim organizacijama čini sve da svatko tko je optužen bude priveden pravdi. Mi smo sinoć preko naše Direkcije za koordinaciju u koju spada i Ured za suradnju s Interpolom, dobili neslužbenu informaciju da je Keljmendi uhićen na Kosovu. Danas očekujemo službenu potvrdu koju treba uputiti UNMIK. Iskreno se nadam da ćemo dobiti i službenu potvrdu. Zakon je vrlo jasan. Keljmendi treba biti izručen BiH na zahtjev našeg Državnog tužiteljstva. Nakon toga će biti stavljen u pritvor", naveo je Radončić.

Pročitajte više