Uklonjene sve ruševine na poplavljenom području, počelo i razminiranje

Foto: Hina

MINISTARSTVO graditeljstva i prostornoga uređenja izvijestilo je danas kako su uklonjene sve urušene zgrade na poplavljenom području.

"Nakon poplave na području Županjske posavine 123 zgrade bile su u potpunosti srušene ili su ostale u ruševnom stanju. Uslijed dugotrajnog djelovanja visoke vode narušena su statička svojstva njihovih konstruktivnih elemenata koji su se u potpunosti ili djelomično urušili.
 
Građevinska je inspekcija prioritetno pristupila organizaciji uklanjanja urušenih zgrada kako te velike količine građevinskog otpada ne bi postale leglo i klica moguće zaraze.
 
Urušene zgrade nalazile su se na području Gunje, Rajevog Sela i Račinovaca. Ukupno ih je bilo 123; u Gunji 37, u Rajevom Selu 28 a na području Račinovaca 58.
 
Za potrebe uklanjanja urušenih zgrada formirane su dvije lokacije za privremeno odlaganje građevinskog otpada. S područja Rajevog Sela i Gunje građevinski je otpad dopreman na privremenu lokaciju u Gunji. Ukupno je u ta dva naselja uklonjeno 65 urušenih zgrada i prikupljeno 7.456 m3 građevinskog otpada. Građevinski je otpad drobilicom usitnjen i spreman je za reciklažu. Prilikom uklanjanja 58 ruševnih zgrada u naselju Račinovci prikupljeno je 6176 m3 građevinskog otpada. On je privremeno odložen na lokaciji u Račinovcima, na kojoj će biti usitnjen drobilicom te recikliran. 
 
Paralelno s uklanjanjem urušenih zgrada priprema se uklanjanje zgrada koje su temeljem procjene građevinske štete svrstane u IV kategoriju. To su zgrade koje nisu urušene ali su njihova oštećenja tolika da se ne isplati sanacija.
 
Napominjemo da je prema pojmovniku Zakona o gradnji, zgrada svaka građevina namijenjena boravku ljudi, odnosno smještaju životinja, biljaka i stvari", navode iz Ministarstva.

Počelo razminiranje na području Gunje

"Dana 8. kolovoza 2014. izvršeno je formalno uvođenje u poslove razminiranja cjelokupnog minski sumnjivog prostora Općine Gunja tlocrtne veličine 162.017 četvornih metara.

U nizu humanitarnih akcija i sudionici protuminskog sustava u Republici Hrvatskoj spremno su se uključili pomoći stanovništvu s poplavljenog područja. Poslove razminiranja izvršit će 37 pravnih osoba ovlaštenih za obavljanje poslova razminiranja - bez naknade, procijenjene vrijednosti oko milijun kuna.

S obzirom da je uslijed povišenja vodostaja rijeke Save navedeni minski sumnjiv prostor jednim dijelom ponovo poplavljen, početak razminiranja je odgođen.

Dana 18. kolovoza 2014. omogućen je početak poslova razminiranja na jednom dijelu radilišta, slijedom čega je za srijedu, 20. kolovoza 2014. godine s početkom u 10 sati planiran obilazak navedenog radilišta. Radilište će obići ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH dr.sc. Dijana Pleština sa suradnicima, ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec sa suradnicima, koordinator za razminiranje Vukovarsko-srijemske županije Zlatko Pavlović te predstavnik izvoditelja poslova Željko Romić u pratnji načelnika Općine Gunja Hrvoje Lucića kao domaćina", stoji u priopćenju Vlade.

Pročitajte više