Ukrajina glavna tema zasjedanja OESS-a u Beču: "Toj zemlji prije svega treba mir"

Foto: FAH

STANJE u Ukrajini i oko nje dominira 14. zimskim zasjedanjem Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), koja je počela danas u bečkom dvorcu Hofburg, u čijem radu sudjeluje oko 270 parlamentaraca iz 56 zemalja članica OESS-a.

"Ukrajini je prije svega potreban mir", naglasio je na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine OESS-a njezin predsjednik Ilkka Kanerva. On je pozvao sve strane da se suzdrže od uporabe sile i zaustave prolijevanje krvi u istočnoj Ukrajini izrazivši nadu da će mirovni sporazum iz Minska obje strane provesti do kraja.

To je zatražio i predsjedatelj OESS-a, srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić naglasivši da se "ono što je potpisano mora i poštovati i provesti."

Dačić je kazao kako je najvažnije da se u Ukrajini ponovno uspostavi mir te istaknuo važnu ulogu posebnih misija OESS-a u Ukrajini koje, kako je rekao, rade u vrlo teškim uvjetima.

"Kriza u i oko Ukrajine izaziva apsolutno našu veliku pozornost, ali i nedavni teroristički napadi u Parizu i Kopenhagenu, koje najoštrije osuđujemo, pokazuju da se naši napori u suzbijanju terorizma moraju udvostručiti", rekao je u svom govoru predsjednik parlamentarne skupštine Kanerva.

Predsjedatelj OESS-a Dačić osudio je pak sve oblike kriminala, mržnje, rasizma, netrpeljivosti i antisemitizma te posebice međunarodnog terorizma.

U raspravi na plenarnoj sjednici istaknuto je da stanje u Ukrajini izaziva zabrinutost, ali su izražene nade i očekivanja da će se mirovni sporazum iz Minska provesti do kraja.

Matušić: Rasprava pokazala koliko je kompleksna kriza


Na zasjedanju sudjeluje i izaslanstvo Hrvatskog sabora. Član saborskog izaslanstva pri Parlamentarnoj skupštini OESS-a Frano Matušić izjavio je da je rasprava pokazala koliko je kompleksno pitanje rješavanja krize u i oko Ukrajine i te istaknuo potrebu da se uspostave učinkoviti mehanizmi nadzora situacije, posebno imajući na umu obveze iz Minska u kojem misije OESS-a imaju značajnu ulogu i koje prihvaćaju obje strane.

Po Matušićevim riječima, dan ranije je na predsjedništvu Parlamentarne skupštine OESS-a spriječen pokušaj ruskog izaslanstva da u okviru njihove delegacije sudjeluje zastupnik iz Krima, s obzirom da je Krim neupitno ukrajinski teritorij za sve države osim Rusije.

Parlamentarci su u raspravi pozvali na mirno rješavanje sukoba i poštivanje mirovnog sporazuma iz Minska. Izražena je suglasnost u oštroj osudi terorističkih napada u Parizu i Kopenhagenu te je izražena potreba jače suradnje među članicama OESS-a u učinkovitijoj borbi protiv terorizma.

Predsjedatelj OESS-a Dačić najavio je u lipnju održavanje posebne međunarodne konferencije OESS-a u suzbijanju međunarodnog terorizma.

Pročitajte više