Ukrajinci ne žele vratiti Rusima tri milijarde dolara, Rusija najavljuje tužbu

Foto: Wikipedia

RUSIJA će uložiti žalbu Međunarodnom sudu pravde ako ukrajinski predsjednik Petro Porošenko moratorij na plaćanje vanjskog duga Ukrajine pretvori u zakon i ne plati svoj dug prema Rusiji, rekao je ruski ministar financija Anton Siluanov, piše Russia Today.

Doduše, Rusi priznaju kako još uvijek nemaju osnove za podnošenje zahtjeva. No, kako je rekao Siluanov, ako Kijev u lipnju ne plati 75 milijuna dolara, Moskva će iskoristit svoje pravo na žalbu.

Naime, problem je nastao jer je ukrajinski parlament usvojio zakon koji državi omogućuje neplaćanje vanjskog duga privatnim kreditorima. Zakon je donesen uz poruku da treba zaštiti bolesno ukrajinsko gospodarstvo i ljude od beskrupuloznih vjerovnika.

Jednim od takvih vjerovnika Ukrajinci smatraju Rusiju koja je krajem 2013. kupila 3 milijarde dolara "teške" ukrajinske euroobveznice te bi se moratorij plaćanja mogao odnositi upravo na ovu transakciju.

Međutim, Rusija nije jedina koja na ovaj potez ne gleda blagonaklono. "Stručnjaci smatraju kako će neispunjavanje financijskih obveza onemogućiti Ukrajinu u prikupljanju privatnih investicija iz EU, Europske banke za obnovu i razvoj i Europske investicijske banke", rekao je neimenovani europski izvor za agenciju TASS. 

 
 
 

Pročitajte više