Ukrajinski desničari slave rođendan Stepana Bandera čije su se riječi "pokazale istinitima"

Foto: Wikipedia

TISUĆE ukrajinskih desničara je proslavilo obljetnicu rođenja kontroverznog nacionalista Stepana Bandera.

U povorkama su se vidjele crvene i bijele zastave nacionalističkog pokreta i plave i žute zastave stranke s krajnje desnice Sveukrajinsko objedinjenje Sloboda.

Nacionalisti su uzvikivali "Slava Stepanu Banderi".

"U ono vrijeme on je govorio o Moskoviji (stari naziv za Rusiju) i o tome da je Moskva naš neprijatelj," komentirala je okupljanje ekonomistica i članica stranke Sloboda Valentina Barčiuk. "Danas se pokazalo da je upravo tako. Sad je Rusija napala nezavisnu Ukrajinu i riječi Stepana Bandera su se pokazale istinitima".

"Bog i Ukrajina su iznad svega. I u tom kontekstu mi ne vidimo niti jednu drugu zastavu radije od Bandere. Bandera zapravo i znači zastava. I to je zastava ukrajinske nacije, tvrdoglave ukrajinske nacije. Ona postaje sve veća, ona ju fazi rađanja," rekao je za Euronews drugi sudionik marša, Volodymyr Petraniuk.

Tradicionalnoj povorci se pridružio i pokret Desnog sektora čiji su članovi marširali u vojnim uniformama. Prema proglasu na stranicama pokreta, Bandera je "vođa nacije koji ujedinjuje ljude".

Desni sektor je bio jedna od ključnih struja u prosvjedima koji su svrgnuli predsjednika Viktora Janukoviča, a njegovi članovi aktivno sudjeluju u borbi sa separatističkim snagama na istoku Ukrajine.

Pročitajte više