Ukrajinski veleposlanik: Putin ima ideju stvaranja velike Rusije, baš kao što je Milošević želio veliku Srbiju!

Foto: M.P.Š.

"PARLAMENT Autonomne Republike Krim koji je donio odluku o raspisivanju referenduma za 16. ožujka na tom ukrajinskom poluotoku, a kojemu je cilj odcjepljenje Krima od Ukrajine je nelegitiman, a njegovi će rezultati biti ništavni. Ukrajina je unitarna, a ne federativna država i njene administrativne jedinice nemaju prava samostalno odlučivati o vlastitom statusu, a kamoli o odcjepljenju", rekao je veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko.

Istaknuo je važnost zemlja koje imaju jaki politički utjecaj poput SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i zemalja članica OESS-a da se ujedine u naporima da zaustave pohod na međunarodni pravni poredak.

Na konferenciji koju je sazvao u Veleposlanstvu istaknuo je kako ruski predsjednik Vladimir Putin ima ideju stvaranja velike Rusije, što kako ističe, izrazito podsjeća na stanje u Europi 30-ih i Hitlera, te na Miloševićevu ideju stvaranja velike Srbije početkom 90-ih godina.

Teritorij gdje se govori ruski, moći će se pripojiti Rusiji?

Tako je dodaje, u Dumi u proceduri opasan zakon koji bi omogućio da se svaka teritorijalna jedinica u kojoj se priča ruski jezik može odvojiti od svoje države, te da se pritom treba obratiti službenoj Rusiji kako bi uredili pripajanje tih teritorija Rusiji.

"Bilo koja grupacija se može obratiti Moskvi i može se u djelo provesti ideja velike Rusije, riječ je o novoj političkoj invaziji pripajanja teritorija. Na taj način se otvara Pandorina kutija i mira i sigurnosti u cijeloj Europi više neće biti. Zato se cijela Europa i cijeli svijet moraju ujediniti jer idući koraci Rusije mogu biti nepredvidivi za čitav međunarodni poredak", naglasio je Levčenko.

Moskovska propaganda, tvrdi, u nastojanju da legitimizira referendum apelira na pravo naroda na samoopredjeljenje. No, kako navodi, stanovništvo Krima nije posebna nacija koja živi na svom povijesnom tlu, nego samo stanovništvo koje se sastoji od Rusa, Ukrajinaca i predstavnika mnogih drugih etničkih manjina. Jedini autohtoni naroda Krima su, kaže krimski Tatari, a upravo oni podržavaju jedinstvo Krima s Ukrajinom.

Levčenko navodi kako je posljednjih tjedana u Rusiji ukinuto emitiranje ukrajinske televizije pa Rusi ne znaju što se zapravo događa.

Neobičnim navodi ruske izjave da idu Ukrajinu spašavati od fašista, budući da je kaže, upravo Ukrajina u 2. Svjetskom ratu dala najveći doprinos u borbi protiv fašizma. Ističe kako Rusi u Ukrajini ni na koji način nisu ugroženi, kako to Rusija pokušava prikazati.

Ukrajina želi diplomatskim putem riješiti krizu, ali osniva gardu od 20.000 vojnika

"Pa čak u Kijevu više ima onih koji govore ruski nego ukrajinski jezik. Na kiosku u glavnom ukrajinskom gradu možete vidjeti šest tiskovina na ukrajinskom, jednu na engleskom, a sve ostale na ruskom jeziku. Uostalom prosvjednici na Majdanu više govore ruski nego ukrajinski, ali su se borili za promjene, a nova Vlada je proeuropska i prava svih manjina su zagarantirana pa nam nije jasno zašto Putin u Ukrajini želi zaštititi Ruse", rekao je Levčenko.

Dodao je kako Ukrajina prije svega želi mirnim i diplomatskim putem doći do rješenja, no ako to ne bude moguće na sve načine će nastojati zaštititi suverenitet Ukrajine koji je dodaje, neupitan, i Ukrajina mora ostati cjelovita država.

Ukrajina koja broji oko 45 milijuna stanovnika bi procjenjuje, u slučaju opasnosti i napada na njihov teritorij mogla mobilizirati oko šest milijuna stanovnika, a u tijeku je i osnivanje Nacionalne garde od 20.000 vojnika.

Nada se ipak, da se neće ponoviti scenarij kao sa Hrvatskom i BiH 90' godina te da neće doći do ratnih sukoba.

Još jednom je naglasio da se nada kako je međunarodna zajednica iz toga povukla neko iskustvo pa da na vrijeme preventivno djeluje i da jaki politički i gospodarski signal Rusiji čija je vojska zauzela Krim i opkolila ukrajinske vojnike.

Pročitajte više