Umjesto da ju podijele socijalnim ustanovama, trgovci tone hrane bacaju u smeće!

Ilustracija: AFP

OLIVERA BALATINAC, voditeljica Centra za prihvat beskućnika u Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije u razgovoru za Glas Slavonije kazala je kako su poslali zamolbe trgovačkim centrima da hranu s valjanim rokom trajanja poklone umjesto da je bacaju, no odgovor je, kako ona tvrdi, nevjerojatan!

"Odgovorili su nam da je to njima prevelik posao koji iziskuje zapošljavanje još bar jednog djelatnika i doslovce su nam rekli da im je lakše i jeftinije hranu baciti u kontejner.", tvrdi Balatinac.

Prema informacijama Glasa Slavonije tone hrane s valjanim rokom trajanja trgovački centri daju u otpis, radi se o robi s oštećenom ambalažom ili voće i povrće kojemu uskoro istječe rok trajanja, a potpuno je zdravstveno ispravno i jestivo, također radi se o i hrani kojoj je rok trajanja istekao ali zbog sastava i ambalaže može biti jestiva još neko vrijeme.

"Krajem prošle godine dobili smo dosta hrane, ali nju su donosili uglavnom građani. Termički obrađenu hranu, suhe kolače i slično bez problema mogu donijeti u prihvatilište, i to su uglavnom i činili. Tijekom blagdana svijest i savjest prorade, no u pravilu je riječ o građanima. Tvrtke i trgovci i dalje idu linijom manjeg otpora i, naravno, njima isplativijom, jeftinijom linijom", kaže Balatinac u razgovoru za Glas Slavonije.

Pročitajte više