Umro Boško Knezović: Kerum ostao bez vijećnika, hoće li ostati bez vlasti u Splitu?!

UMRO je Boško Knezović, splitski gradski vijećnik Kerumovog HGS-a. Knezović je već duže bio bolestan, vrlo je malo sudjelovao u radu Vijeća.

Kako je riječ o mandatu HDZ-a, jer Knezović je u Banovinu ušao na njihovoj listi, sada HDZ daje nasljednika. Riječ je o prijelomnom trenutku, jer je HDZ, makar nominalno, opozicija Kerumu u Gradskom vijeću. Kako je, međutim, Jadranka Kosor forsirala provedbu saveza s Kerumom sa županijske i nacionalne razine, od tog HDZ-ovog oporbenjaštva u Gradu Splitu najviše su koristi imali upravo splitski gradonačelnik i njegova sestra Nevenka Bečić, predsjednica Vijeća.

Prljević ulazi u Gradsko vijeće na mjesto Boška Knezovića?

Tko bi u Gradsko vijeće trebao iz HDZ-ovih redova nije još najjasnije. Prvi ispod crte s liste iz 2009. godine je Tomislav Prljević, šef splitske mladeži. No, HDZ nije neovisna lista pa nema ni obaveze da se u vijeće ulazi po redu. Znači, može Prljević, a može i netko drugi s liste.

S obzirom na ambivalentnu politiku HDZ-a, Kerum je dosad imao dosta problema oko dizanja ruku za odlučujuće točke. Sada je pao na devet svojih vijećnika. Luka Podrug i Ljubica Vrdoljak lojalno su mu držali stranu, nešto je više muke bile s prevrtljivom Milicom Cipci, prebjegom s liste SDP-a i HNS-a. Naći potrebnu 13. ruku sada će biti teže no ikad. Uz to, nema spora da razvoj situacije ide na ruku HDZ-u, koji će se 11 mjeseci uoči novih izbora osnažiti još jednim vijećnikom. Vjerojatno će i samo od te činjenice porasti apetiti.

HDZ ojačao poziciju za pregovore i okupljanje desnog bloka

Ne treba zaboraviti da će lokalni izbori biti prvi test novom šefu HDZ-a u Splitu Petru Škoriću, koji će, ako je vjerovati najavama središnjice, imati puno slobodnije ruke, no što ih je imao prethodnik dr. Duje Marasović. Veća sloboda, dakako, i obavezuje na kvalitetnije rezultate. Sve i ako će se ponovno pokušati dogovoriti s Kerumom, HDZ-ovci sada imaju znatno jaču poziciju za pregovore, što također nije za zanemariti. Pogotovo, ukoliko se ostvare promišljanja o formiranju snažnog desnog bloka predvođenog HDZ-om.

U svakom slučaju, odlazak Boška Knezovića imat će dalekosežne posljedice za splitsku političku scenu. Ne zna se još kada će biti sprovod, ali je vrlo izvjesno da će zbog smrti Boška Knezovića splitsko Gradsko vijeće zakazano za srijedu biti još jednom odgođeno...

Pročitajte više