Umro Jovo Kapičić, bivši šef Udbe i zloglasni upravitelj Golog otoka

Foto: Blic

POZNATI crnogorski udbaš i general Jovo Kapičić preminuo je sinoć nakon kraće i teške bolesti u 95. godini života.

Jovan Kapičić, poznat i kao "Jovo Kapa", bio je sudionik Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik i ambasador SFRJ-a i jugoslavenski narodni heroj. Kao zamjenik ministra unutarnjih poslova Jugoslavije, obavljao je zapovjedne dužnosti vezane za Goli otok.

Rođen je 2. rujna 1919. godine u Gaeti, Italija, gdje je tada bila velika baza izbjegle crnogorske kraljevske vojske nakon Božićne pobune protiv dinastije Karađorđević.

U vrijeme raspada Jugoslavije, početkom devedesetih, Kapičić se protivio Miloševićevoj politici i podređenoj ulozi Crne Gore u odnosu na Srbiju.
Bio je među posljednjim narodnim herojima iz Drugog svjetskog rata. O Kapičiću je objavljeno više knjiga prethodnih godina u kojima je detaljno obrazlagao dane partizanske borbe kao i svoju ulogu tada i poslije rata.

Od 1945. Kapičić je bio prvi general Udbe koja je političke protivnike slala na Goli otok. S te je dužnosti početkom 1946. godine u planinskim zabitima kod Višegrada organizirao spektakularno uhićenje četničkog vođe, ratnog zločinca Draže Mihailovića.

Pročitajte više