Umro osnivač kontroverzne crkve Westboro koji je mrzio homoseksualce i vojnike

Screenshot: YouTube

U 84. GODINI života umro je kontroverzni pastor Fred Phelps, osnivač baptističke crkve Westboro. Glasnogovornik crkve Steve Drain obavijestio je novinare kako je Phelps umro prirodnom smrću, javlja CNN.

Kontroverzni Phelps osnovao je 1955. godine baptističku crkvu Westboro u gradu Topeka u saveznoj državi Kansas. Većina članove te crkve bila je dio njegove šire obitelji, a isticali su se mržnjom prema homoseksualcima.

Članovi Westboroa pohodili su više od 50-tisuća događaja, od koncerata Lady Gage pa sve do sprovoda ubijenih američkih vojnika. "Bog mrzi pedere" i "Hvala Bogu na mrtvim vojnicima" bili su natpisi koje su držali na tim događajima, a među članovima crkve često je bilo i male djece.

Phelps je tvrdio da je svaka prirodna katastrofa i svaka nesreća koja se dogodila Božja kazna za prihvaćanje homoseksualnosti. Phelps je išao toliko daleko u mržnji prema homoseksualcima da se zalagao za njihovo smaknuće.

Phelps je zajedno sa svojim sljedbenicima odlazio na sprovode ubijenih vojnika i tamo držao govore te vrijeđao ubijene vojnike. Iako Vrhovni sud nije to zabranio zbog prava na slobodu govora, Kongres i neke države donijele su zakone kojima su htjeli držati ih dalje od sprovoda.

2013. godine više od 367 tisuća ljudi potpisalo je peticiju kojom traži da se baptistička crkva Westboro proglasi grupom koja potiče mržnju.

Pročitajte više