Uoči Oluje promaknuti i odlikovani pripadnici Oružanih snaga

Ilustracija: MORH

U POVODU Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 19. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u Ministarstvu obrane uručena su promaknuća, nagrade i pohvale pripadnicima Oružanih snaga.


Načelnik Glavnog stožera Drago Lovrić Oluju je pritom nazvao "bitkom svih bitaka" koja će ostati zabilježena zlatnim slovima u hrvatskoj povijesti. Ta je akcija, dodao je, pokazala spremnost i odlučnost hrvatskog vojnika, kao i njihovu snagu, uspješnost i požrtvovnost. "Zbog njih i onih koji su žrtvovali svoje živote, moramo čuvati pravu istinu o Oluji i Domovinskom ratu", istaknuo je Lovrić, podsjetivši na nedavno sudjelovanje pripadnika oružanih snaga u obrani od poplava.

Odlukom predsjednika Republike u viši je čin promaknuto 99 časnika i časnica, dok je odlukom načelnika Glavnog stožera u više dočasničke i vojničke činove promaknuto 200 pripadnika Oružanih snaga. Od ukupno 99 promaknutih dvojica su promaknuta u čin generala, a jedan je promaknut u viši generalski čin. U čin viših časnika promaknut je 41, a 55 ih je promaknuto u čin nižih časnika.

Tako je u viši generalski čin, general bojnika promaknut brigadni general Dražen Ščuri, a u čin brigadnog generala promaknuti su brigadiri Darko Pintarić i Boris Zdilar. U čin brigadira promaknuti su pukovnici Niko Jurilj, Rudolf Vučić, Ivan Galović, Emilio Turina, Vjeran Matišin, Ivan Hodak, Dražen Keser, Zoran Pećušak, Berislav Vidović i Dražen Cvitanović, a u čin kapetana bojnog broda promaknut je kapetan fregate Damir Dojkić.

U čin pukovnice promaknute su bojnice Sandra Krivić i Vera Bogović, a u čin pukovnika promaknuti su bojnici Dejan Petrović, Mario Grgić, Mišo Kranjčić, Ivica Petrić, Dragan Andrijević, Željko Bosorić, Miroslav Bolješić, Dubravko Gašparec, Davor Kiseljak, Dražen Knezić, Ivan Damiani, Davor-Josip Babić i Toma Durdov.

Pročitajte više