Ured predsjednika dobio rezidenciju u Visokoj, Kolinda: Čudi me način na koji je Vlada to napravila

Foto: FAH

VLADA je Uredu predsjednika Republike na upravljanje dala rezidenciju u zagrebačkoj Visokoj ulici u koji je preseljenje svoga ureda najavila novoizbrana predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Ovom se odlukom, temeljem prijedloga Državnoga ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) daje nekeretnina u Visokoj, kojom je upravljao Ured za rezidencijalne potrebe, na upravljanje Uredu predsjednika Republike i taj objekt više neće biti objekt u vlasništvu Republike Hrvatske, kratko je objasnio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Vlada je tako i formalno potvrdila svoju najavu, odnosno najavu premijera Zorana Milanovića od prije dva tjedna da će izabranoj predsjednici Grabar-Kitarović izaći u susret u njezinoj želji da Ured ima u Visokoj, a ne kao prijašnji predsjednici Hrvatske na Pantovčaku.

Kolinda želi u Visoku, no nije sigurno - je li sigurno

Izabrana predsjednica Grabar-Kitarović najavila je preseljenje ocjenjujući da su troškovi na Pantovčaku preveliki, a rezidencija u Visokoj primjerena za poslove Ureda predsjednika.

U javnosti su se, nakon najave preseljenja postavila pitanja sigrnosne procjene kao i troškova prenamjene rezidencije.

Ostojić je novinarima prije sjednice Vlade kazao kako što se sigurnosnih razloga tiče, za preseljenje u rezidenciju u Visokoj nema prepreka jer je riječ o štićenom objektu.


"Ako je to štićeni objekt, onda je najnormalnije da je procjena odavno napravljena i da je (rezidencija) sigurna", rekao je.

Spomenička baština

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić procjenjuje da bi radovi na rezidenciji mogli trajati najmanje osam mjeseci budući da se radi o spomeničkoj baštini.

Dodaje da je za to najprije nadležan Zavod za spomeničku baštinu Grada Zagreba, a da je Ministarstvo kulture nadležno "tek u drugom stupnju ako dođe do dvojbi oko restauracije".

Rezidencija u Visokoj ima nekoliko apartmana koji bi se trebali pretvoriti u urede, a Zlatar Violić naglašava da je najprije potrebno napraviti konzervatorsku studiju tek nakon koje "slijedi pažljiva rekonstrukcija".

"Bez osam mjeseci posla teško. Barem dva za izradu studije, a onda i posao", procjenjuje.

Konzervatorskom studijom utvrdit će se, objašnjava, "što može što izdržati i kolika je vrsta funkcionalnosti".

Upozorava pritom da su uredski prostori i suvremena tehnologija, kao i pitanje grijanja i hlađenja "u čistoj kontradikciji sa spomeničkom baštinom".

"Zato, primjerice, projekti energetske učinkovitosti i kulturna baština ne idu zajedno jer naprosto morate previše destruirati sam prostor", kazala je.

Reiner sumnjičav zbog brzinske odluke

Novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović Vlada je udovoljila želju te može preseliti u rezidenciju u Visokoj. Vlada je danas donijela odluku kako će se ta nekretnina, kojom je upravljao Ured za rezidencijalne potrebe, dati na upravljanje Uredu predsjednika i Uredu za državnu imovinu.


Tu je odluku komentirao i potpredsjednik Sabora Željko Reiner. Rekao je da se nada da se ne radi o dovođenju predsjednice u nezgodan položaj.
 
"Vrlo zanimljivo kako je, iako nije uopće završena studija o sigurnosti, nevjerojatnom brzinom je premijer odlučio donijeti odluku o tome", kaže Reiner.

Reiner je podsjetio na riječi Kolinde Grabar Kitarović o tome da želi skromniji i jeftiniji ured s manje suradnika, no ako to ne bude prikladno, može se raditi i o nekoj drugoj lokaciji:
 
"Ne inzistira na Visokoj ulici, ali inzistira na tome da se omogući nekakva skromnija, jednostavnija organizacija ureda. Zašto je to tako nevjerojatnom brzinom odlučeno, ostaje za vidjeti", dodaje Reiner. Na pitanje o tome koja bi to lokacija mogla biti, Reiner odgovara da predsjednica nije tražila neku posebnu lokaciju.
 
"Nikakva posebna lokacija nije bila ta koju je predsjednica tražila. Ona samo inzistira, za razliku od nekih njenih prethodnika koji su predizborno obećavali da će napustiti Pantovčak, a onda danom izbora na to zaboravili, kao što vidite, ona svoja obećanja provodi", zaključio je Reiner.

Grabar-Kitarović: Čudi me način na koji je to Vlada odradila

Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je nakon Odluke o davanju državne rezidencije u Visokoj ulici na upravljanje Uredu predsjednika pozdravila vladinu spremnost na suradnju, ali i izrazila čuđenje zbog trenutka i načina na koji je ona donesena istaknuvši kako cilj nije samo preseljenje Ureda predsjednice već značajno smanjenje troškova.

"Cilj preseljenja Ureda nije preseljenje samo po sebi već značajno smanjenje troškova. U tu svrhu nužno je izraditi ekonomsku analizu, kako bi se vrlo jasno pokazala financijska opravdanost preseljenja, kao i osigurala sredstva za realizaciju te odluke. Prije donošenja konačne odluke izabrana Predsjednica imenovat će povjerenstvo koje će pripremiti sveobuhvatnu stručnu analizu", priopćio je Ured izabrane Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.


Podsjeća da je tijekom cijele izborne kampanje predsjednička kandidatkinja Grabar-Kitarović posebno naglašavala potrebu smanjenja troškova Ureda predsjednice RH.

Smatra da je Vlada prije svoje odluke ponajprije trebala pričekati preuzimanje dužnosti Predsjednice, 19. veljače, te službeni zahtjev Vladi za alternativnom lokacijom Ureda predsjednice.

"Državna rezidencija u Visokoj ulici pritom bi mogla biti jedno od rješenja, prvenstveno uzimajući u obzir troškove adaptacije objekta, zaštićenog spomenika kulture. Uz tu lokaciju Državni ured za upravljanje državnom imovinom trebao bi ponuditi i nekoliko alternativnih lokacija, kako bi se iznašlo najkvalitetnije rješenje", ističe se u priopćenju.

"Izabrana predsjednica izražava nadu u spremnost Vlade na suradnju pri sazivanju zajedničke sjednice Vlade, kao i u drugim inicijativama temeljem kojih je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dobila povjerenje hrvatskih građana", stoji u priopćenju Ureda izabrane Predsjednice Grabar-Kitarović

Pročitajte više