Uručene nagrade za socijalno poduzetništvo

Foto: Tomislav Kristo/Cropix

DRUGU godinu zaredom, u organizaciji udruge Slap i Ministarstva rada i mirovinskog sustava, uručene su nagrade za socijalno poduzetništvo.

U kategoriji najbolji socijalno-poduzetnički pothvat nagradu je osvojila udruga Rode unutar koje djeluje Rodin let d.o.o s proizvodom platnenih pelena. U kategoriji najbolja socijalnopoduzetnička ideja nagrada je pripala Udruzi za mlade 'Alfa Albona' iz Labina koja želi zgradu bivšeg učeničkog doma RIŠ prenamijeniti u 'Zgradu društvenog poduzetništva'. U kategoriji promicatelj socijalnog poduzetništva dobitnica nagrade je Višnja Grozdanić s veleučilišta Vern.

Nagrade je uručio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić te upozorio na benefite koje bi socijalno poduzetništvo moglo ostvariti ulaskom u EU.

"Imate jedan veliki zadatak, a to je da sredstva koja se nalaze u europskom socijalnom fondu, svojim projektima privučete u Hrvatsku, jer EU neće dati novce ono što se kaže 'na lišo' ili na 'časnu riječ'", istaknuo je Mrsić, te dodao kako je baš zato važno ponuditi dobre projekte.

"Tako da će socijalno poduzetništvo nadam se i ove godine i sljedeće pogotovo, imati veliki zamah jer će biti poduprto sredstvima EU. Bez tih sredstava nećemo moći ići naprijed, a da bi ih dobili moramo imati dosta projekata koji su ostvarivi", poručio je Mrsić.

Voditeljica 'Rodinog leta' Tijana Bogdanović, čija je proizvodnja platnenih pelena osvojila nagradu za najbolji socijalnopoduzetnički pothvat osvrnula se na projekt.

"2004. smo počele promovirati platnene pelene, no nismo ih imali gdje ponuditi. I tako smo svi zajedno došli na ideju da počne proizvodnja. Prvo je sve bilo zamišljeno da majke koje su kod kuće i bez posla, šivaju pelene. No ubrzo su porasle potrebe i uključena je zaštitna radionica. Tako je to krenulo", rekla je Tijanić.

Pročitajte više