Uskok podignuo optužnicu: Bivši krim policajac čuvao leđa svodnicima, od prostitucije zaradio 162 tisuće eura

Foto: Ilustracija

USKOK je nakon jednogodišnje istrage podnio optužnicu protiv bivšeg zagrebačkog kriminalista Mislava Merkaša koji je kao policajac zadužen za suzbijanje prostitucije svodnicima navodno dojavljivao podatke o racijama i na taj način u šest godina zaradio najmanje 162 tisuće eura, doznaje se u državnom odvjetništvu.

Uz Merkaša je optužnicom obuhvaćeno još 12 osoba, uglavnom svodnika, ali i bivša zagrebačka policajka koja je također osumnjičena za prodavanje informacija. Uskok tvrdi da se 13 optuženih udružilo zbog primanja i davanja mita, podvođenja i pomaganja u tim nedjelima.

Merkeš je uhićen početkom prosinca prošle godine, a policija ga je tada sumnjičila da je prodajom informacija o racijama zaradio osjetno više, čak 250 tisuća eura.

Osim što je ostale povezao u "zajedničko djelovanje" Merkeš je, po tvrdnjama tužiteljstva, "za novčanu naknadu i druge protuusluge", okrivljenicima za koje je znao da organiziraju pružanje seksualnih usluga redovito dojavljivao povjerljive podatke o početku i dovršetku policijskih akcija, tzv. racija, usmjerenih na otkrivanje i sprečavanje prostitucije, navodi Uskok u službenom priopćenju.

Tužiteljstvo tvrdi da je vodeći zagrebački policajac za prostituciju osobama koje su mu trebale biti meta "čuvao leđa" punih šest godina. Osim što ih je obavještavao o policijskim racijama odavao im je i podatke o tajnom nadzoru, odnosno prisluškivanju telefona, praćenju i slično.

Neslužbeno se doznaje da je u skupinu bila uključena i njegova supruga koja je svodnicima dostavljala mobitele preko kojih su razgovarali i navodno ih vrlo često mijenjali kako im ne bi ušli u trag. U akciji je, po pisanju medija, uhićen i dizajnera web stranica na kojima se oglašavala prostitucija.

Članove skupine se tereti i da su prostituciju, osim preko interneta, oglašavali i u oglasnicima, a dio optuženika tereti se da su radili "pomoćne poslove" poput unajmljivanja stanova ili dovoženja klijenata i prostitutki.

Pročitajte više