Uskoro prvi solarni kilovati iz barbanske elektrane: Paneli će godišnje proizvoditi oko 720 tisuća kilovatsati

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

U BARBANSKOJ poslovnoj zoni Krvavci završava se gradnja dugo najavljivane solarne elektrane, probni pogon planiran je početkom rujna, još nije krenuo, ali početak se očekuje uskoro, doznajemo od načelnika Barbana Denisa Kontošića.

"Još nije, ali u ovim danima bi to stvarno trebalo biti pušteno u pogon. Čeka se HEP da udovolji svemu onome što treba i tada bi to krenulo", kaže Kontošić.

Solarni paneli prostiru se na 1,2 hektara zemljišta i imat će snagu od oko 600 kilovata te će proizvoditi oko 720 tisuća kWh godišnje.

"To je prva faza, 600 kilovata, a već sada se pripremaju dozvole i jako brzo bi krenula izgradnja, možda i unutar mjesec, mjesec i pol dana i druge faze, još 400 kilovata, pa bi to bilo jedan megavat, 1000 kilovata sve zajedno", ističe načelnik Barbana.

Načelnik Barbana ne skriva važnost ovih solarnih kilovata.

"Znamo što znači zelena energija, dobivati struju iz sunca i vjetra. Ne možemo reći da je to direktna korist za Barbanac, ali možemo reći da su Barbanci ti koji su doprinijeli manjem zagađivanju okoliša".

Svi pogoni koji se otvaraju u prvoj fazi troše 600 kilovata, a oni će proizvoditi 1000 kilovata.

"Ako se ta struja ovdje proizvede, nećemo trebati struju iz Plomina. Zato je to dobra priča", poručio je Kontošić.

Struju koju proizvedu prodavat će hrvatskom operatoru tržišta energije HROTE, koji će dalje distribuirati struju do korisnika putem HEP-a.

Pročitajte više