Uspostavlja se regionalna grupa za kontrolu aflatoskina u stočnoj hrani i mlijeku, intenziviraju se pregovori Hrvatske i BiH o CEFTA-i

Foto: Davor Pongračić/Cropix

NA SASTANKU ministara poljoprivrede regije, koji se održao u Sarajevu, razmatrali su se problemi koji su nastali zbog pojave aflatoksina u stočnoj hrani, mlijeku i mliječnim proizvodima za ljudsku prehranu.

Na sastanku je zaključeno da se kao osnova za kontrolu aflatoksina u stočnoj hrani i mlijeku prate postojeće granice definirane propisima Europske unije te da se uspostavi Regionalna ekspertna grupa. Ta grupa bi trebala raditi na poboljšanju komunikacije između nadležnih institucija u regiji Jugoistočne Europe, kao i s nadležnim institucijama Europske unije; harmonizaciji aktivnosti vezanih za procjenu i upravljanje rizikom u našim zemljama; te uspostavljanju plana aktivnosti uključujući i program za praćenje razine aflatoksina u stočnoj hrani i mlijeku.

"Potrebno je uspostaviti detaljan sustav komunikacije i razmjene informacija između relevantnih institucija zemalja Jugoistočne Europe. Naglašena je važnost poduzimanja preventivnih mjera kod proizvođača i prerađivača hrane uključujući i uvođenje i primjenu dobre poljoprivredne prakse, dobre higijenske prakse, dobre veterinarske prakse, dobre prerađivačke prakse, uključujući i HACCP principe. Nužno je ojačati izgradnju kapaciteta, tj. uvođenja stalnih treninga i obuka na razini vladinih službenika, inspektora, laboratorijskog osoblja, proizvođača i prerađivača hrane uključujući poljoprivrednike, a posebno u prevencijama i procedurama uzorkovanja", priopćili su iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede.

Ministri regije složili su se da je potrebno uložiti dodatne napore za osiguravanje dodatnih načina podrške za proizvođače mlijeka kako bi im se omogućila nabava zdravstveno ispravne hrane za stoku i time održala proizvodnja i kvaliteta mlijeka na razini kao prije pojave aflatoksina. Odlučeno je kako će se koristiti jedan regionalni referentni laboratorij za analize mikotoksina u hrani i stočnoj hrani, ujednačiti procedure uzimanja uzoraka za hranu i stočnu hranu usklađenih sa propisima Europske unije, te uspostaviti protokol kojim se određuje kako postupati sa kontaminiranom stočnom hranom usuglašenim s regulativom Europske unije.

Intenziviraju se pregovori Hrvatske i BiH o CEFTA-i

Ministri poljoprivrede Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Tihomir Jakovina i Mirko Šarović, u Sarajevu su razgovarali su o pitanju ukidanja režima CEFTA-a uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Ministar Tihomir Jakovina kaže da će se pregovori dvije zemlje, pod nadzorom Bruxellesa, u idućim danima intenzivirati.

"Mislim da smo ovim današnjim sastankom doprinijeli da se eventualna nekakva nerazumijevanja otklone i da u roku od par tjedana završimo pregovore i 1. srpnja dočekamo s definiranom situacijom", rekao je Jakovina.

Ministri Šarović i Jakovina komentirali su i najave premještanja proizvodnje tvrtki iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu nakon 1. srpnja. Ocijenili su da će se u ovom slučaju raditi u dvosmjernom procesu budući da, kako kažu, tvrtke iz obje zemlje mogu naći interes u premještanju proizvodnih pogona nakon pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji.

Pročitajte više