Uspostavlja se zračni most za evakuaciju desetaka tisuća izbjeglica iz Srednjoafričke Republike

Foto:Guluver Image/Getty Images

MEĐUNARODNA organizacija za migracije (IOM) odlučila je uspostaviti zračni most za evakuaciju tisuća civila koji su u Srednjoafričku Republiku došli iz susjednih afričkih zemalja.


Prvim letovima u subotu prevest će se osamstotinjak državljana Čada iz Banguija u N'Djamenu, ističe IOM u priopćenju. Dio je to skupine od 2.500 čadskih izbjeglica smještenih u tranzitnom logoru blizu zračne luke u Banguiju.

Organizacija je primila zahtjeve iz Nigera, Malija, Sudana i Demokratske Republike Konga za evakuaciju tisuća njihovih državljana koji su u teškom položaju. IOM usto pomaže civilima koje su evakuirale neke afričke vlade (Senegal, Gvineja, Burkina Faso, Obala Slonovače, Nigerija, Kamerun) da se vrate u domovinu.

Oko 60.000 izbjeglica iz zemalja koje graniče sa SAR-om zatražilo je pomoć od svojih veleposlanstava, navodi IOM. Gotovo 27.000 su evakuirale njihove vlade, ali 33.000 još treba žurnu pomoć.

IOM je u petak zatražio 17,5 milijuna dolara za evakuaciju 10.000 afričkih izbjeglica iz SAR-a i povratak njih 50.000 u matičnu zemlju.

Pročitajte više