Ustavni sud izmijenio je priopćenje o referendumu: Ipak su primili prijedlog za ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona

Foto: usud.hr

U JUČERAŠNJEM priopćenju Ustavnog suda, vezanim za referendum inicijative U ime obitelji, stajalo je kako Ustavni sud nikada nije primio nijedan zahtjev ili prijedlog za ocjenu ustavnosti odredbi Obiteljskog zakona koje uređuju brak kao zakonom uređenu životnu zajednica žene i muškarca, kao ni zahtjeve kojima se u pitanje dovode odredbe Zakona o istospolnim zajednicama.

Ta tvrdnja nije točna, a na to su upozorile jučer udruge Kontra, Iskorak i Rišpet koje su priopćenjem reagirale na odluku Ustavnog suda. Tvrde kako Ustavni sud iznosi neistine jer su Udruge Kontra i Iskorak u siječnju 2012. godine podnijele prijedlog za ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona i to upravo članka 5. koji definira brak kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene.

Ustavni sud je u svom priopćenju za javnost povodom donošenja ovakve odluke ustvrdio između ostaloga da: "Ustavni sud nikada nije primio nijedan zahtjev ili prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom zakonskih odredaba koje uređuju brak kao zakonom uređenu životnu zajednica žene i muškarca" te da: "Ustavni sud nikada nije primio nijedan zahtjev ili prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o istospolnim zajednicama".

U kontekstu važnosti institucije Ustavnog suda  krajnje je zabrinjavajuće što je citirana izjava Ustavnog suda, u potpunosti neistinita", stoji u jučerašnjem priopćenju udruga Kontra, Iskorak i Rišpet.

Ustavni sud reagirao je i u novom priopćenju promijenio dio odluke u kojem sada stoji: "Ustavni sud do sada je zaprimio jedan prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom cijelog Obiteljskog zakona sa svim njegovim izmjenama i dopunama (U-I-338/2012, predlagatelja Lezbijske grupe Kontra i Iskorak - Centra za prava seksualnih i srodnih manjina), koji se tiče definicije braka".
 

Pročitajte više