Ustavni sud ukinuo presudu Glavašu za ratne zločine

 Foto: Arhiva, Press

USTAVNI sud Republike Hrvatske ukinuo je presudu kojoj je Vrhovni sud pravomoćno osudio Branimira Glavaša na osam godina zatvora zbog ratnih zločina. Ustavni sud naložio je Vrhovnom sudu da ponovi postupak protiv Glavaša.

Ustavni sud zaključio je da je Glavaševa žalba na presudu za ratne zločine djelomično osnovana. Vrhovnom sudu naloženo je da preispita jesu li u postupku protiv Glavaša povređene odredbe Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

"Ukida se presuda Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj: I Kž 84/10-8 od 2. lipnja 2010. te se predmet vraća tom sudu na ponovni postupak", navodi se u odluci Ustavnog suda. Radi se, podsjećamo, o presudi kojom je Glavašu pravomoćno određena kazna od osam godina zatvora, dvije godine manje nego što mu je nepravomoćno odredio Županijski sud u Zagrebu.

Ustavni sud, naime, smatra da je Vrhovni sud pogriješio kada je na zločine počinjene nakon međunarodnog priznanja Hrvatske 8. listopada 1991. godine primjenjivao odredbe Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba. Prema Ustavnom sudu, Domovinski rat je nakon međunarodnog priznanja Hrvatske imao karakter međunarodnog sukoba, te se Vrhovni sud trebao ravnati po odredbama Ženevske konvencije koje se odnose na ratove među državama.

Glavaš dovodi u pitanje Fehirov iskaz

Također, Ustavni sud je naložio Vrhovnom sudu da ocijeni jesu li sve stranke u postupku imale ravnopravan status. Vrhovni sud također će morati raspraviti Glavašev prigovor prema kojem je Nikola Vasić, jedna od žrtava zlostavljanja u Osijeku, okvalificiran kao civil, a zločin protiv njega kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Glavaš tvrdi da Vasić nije bio civilna žrtva rata, te se pritom poziva na postupak kojeg je 1992. godine protiv njega pokrenulo Vojno tužiteljstvo u Osijeku zbog kaznenog djela pripremanja oružane pobune.

Ustavni sud uvažio je i Glavašev prigovor na davanje statusa krunskog svjedoka Krunoslavu Fehiru. Podsjećamo, Fehir je izvorno bio drugookrivljeni u postupku protiv Glavaša, a teretilo ga se da je zajedno sa Zoranom Brekalom izlio kiselinu iz akumulatora u grlo Čedomiru Vučkoviću i zatim pucao u njega. Ustavni sud zaključio je da Glavaš doista nije bio upoznat s činjenicom da je Fehir postao krunski svjedok tužiteljstva, niti je mogao pred sudom iznositi svoje argumente o dokazima koje je Fehir iznio ili uložiti žalbu.

Getoš Magdić povlači priznanje

Ustavni sud uvažio je i žalbu Gordane Getoš Magdić koja je najprije priznala sve optužbe, pa zatim pokušala povući svoje priznanje. Getoš Magdić u ustavnoj tužbi navela je da je njen tadašnji odvjetnik Radoslav Arambašić bio u sukobu interesa zato što je u odvojenom postupku zbog ratnih zločina zastupao Freda Marguša. Getoš Magdić u ustavnoj je tužbi navela da joj je je Darija Orlovac, Marguševa bivša supruga, rekla da je odvjetnik Arambašić obećao Margušu "da će sve napakirati Getošici".

Disciplinski sud Hrvatske odvjetničke komore doista je Arambašića proglasio krivim za nesavjesno obavljanje odvjetničkih poslova, a činjenica je i da je protiv Marguša naknadno povučena optužba za ubojstvo Milutina Kutlića i pokušaj ubojstva Radoslava Ratkovića. Ta su kaznena djela naknadno stavljena na teret Glavašu, Getoš Magdić i njihovim suoptuženicima. Ustavni sud zbog toga je zaključio da Vrhovni sud u ponovljenom postupku mora preispitati navedene okolnosti.

Glavaš odluku Ustavnog suda dočekao u Drinovcima


Glavaš je odluku Suda dočekao u Drinovcima, gdje je na trodnevnom dopustu u krugu najbližih prijatelja i suradnika te sina Filipa. Odluku je komentirao sin Filip, koji je u telefonskoj izjavi za Hinu rekao kako je toliko sretan da je to teško riječima iskazati.

"Znao sam da moj otac nije ratni zločinac i divim se njegovoj psihičkoj snazi jer je podnio toliko težak teret da je to pravo čudo, ali - kada ste sigurni u svoju nevinost, ispadne da se sve može izdržati. Gotovo pet godina svi smo čekali odluku Ustavnog suda i pravda je, čini se, spora, ali ipak dostižna, što će moj otac potpuno dokazati. Vjerujem da će vrlo brzo biti u svom gradu na Dravi, u svom Osijeku", rekao je Filip Glavaš.

Vulin: Stranka uz Glavaša

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin izjavio je da današnji dan nije velik samo za Branimira Glavaša i njegovu obitelj, nego i za HDSSB, stranku koja je uvijek iza njega stajala i bila sigurna da on nije ratni zločinac.

"U daljnjem postupku to će u potpunosti dokazati", istaknuo je Vulin.

Glavaš: Velik dan za Republiku Hrvatsku

Sam Branimir Glavaš dao je i izjavu povodom odluke Ustavnog suda.

"Ukidanje presude Vrhovnog suda istinska je potvrda legitimiteta argumentirane i principijelne politike HDSSB-a. Ovo doživljavam kao veliki dan za istinu o Domovinskom ratu i za cijelu Republiku Hrvatsku.


Moja svjesnost da sam svih ovih godina nevin zatočen u zatvoru davala mi je snage izdržati sva ta teška iskušenja.

No, neka i sve to što sam prošao bude u spomen i u počast svima onima koji su za neovisnu i slobodnu Republiku Hrvatsku dali svoje živote, svoje zdravlje i dijelove svojih tijela", stoji u priopćenju Branimira Glavaša koje potpisuje Karlo Šatvar, glasnogovornik HDSSB-a.

Odvjetnica: Glavaš bi uskoro morao na slobodu

"Glavaš ne može biti na izdržavanju kazne koja više nije kazna, jer u odnosu na njega više ne postoji pravomoćna presuda. Mi smo već uputili dopis Ministarstvu pravosuđa i zatražili da se pokrene postupak Hrvatske prema Bosni i Hercegovini kako bi se obustavilo izvršenje kazne jer više ne egzistira pravomoćna presuda", kazala je odvjetnica. Pritom je pojasnila da se u susjednoj državi može priznati i izvršavati samo pravomoćna presuda hrvatskog suda.

No, kako takva presuda od odluke Ustavnog suda više ne postoji postupak puštanja trebao bi se čim skorije pokrenuti, smatra Drenški Lasan.

Govoreći o opsežnoj odluci Ustavnog suda koja je u ponedjeljak objavljena na gotovo 190 stranica Drenški Lanas ističe da je najbitniji njen prvi dio koji govori o stajalištima što bi Vrhovni sud trebao primijeniti i koje bi odgovore trebao dati kada se radi o Domovinskom ratu i događajima iz 1991.

Pročitajte više